Boek
Nederlands

Omfloerst separatisme? : van de vijf resoluties tot de Maddens-strategie

Bart Maddens (auteur)
+1
Omfloerst separatisme? : van de vijf resoluties tot de Maddens-strategie
×
Omfloerst separatisme? : van de vijf resoluties tot de Maddens-strategie Omfloerst separatisme? : van de vijf resoluties tot de Maddens-strategie

Omfloerst separatisme? : van de vijf resoluties tot de Maddens-strategie

Titel
Omfloerst separatisme? : van de vijf resoluties tot de Maddens-strategie
Auteur
Bart Maddens
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Kapellen: Pelckmans, 2009
176 p.
ISBN
9789028956216 (paperback)

Besprekingen

De jongste tijd is er heel wat te doen geweest over de zogenaamde 'Maddensdoctrine' in de Vlaamse politiek. NVA-voorzitter Bart De Wever herhaalde het bijna als zijn mantra: 'De Maddens-doctrine is de ruggengraat van het Vlaamse regeerakkoord'. In Omfloerst separatisme probeert de Leuvens politicoloog Bart Maddens zijn doctrine uit de doeken te doen en in een historisch perspectief te plaatsen.
Vertrekpunt is de 'Schrikkelnota' van de eerste Vlaamse minister-president Luc Van den Brande, die de discussie rond een verdere staatshervorming in 1996 opnieuw op gang trok. Dit leidde in 1999 tot de fameuze 'Vijf Resoluties' van het Vlaamse Parlement, die voor de Vlamingen ook vandaag nog steeds de basis zijn van communautaire onderhandelingen.
In een poging de communautaire flaters van de Vlamingen uit de doeken te doen en alternatieven te bieden, vervalt Maddens soms in zeer technisch politiek gewauwel, waarbij hij voorbij lijkt te gaan aan zaken die wel gerealiseerd zijn. Hij…Lees verder

Over Bart Maddens

Bart Maddens (22 november 1963) is een Vlaamsgezind hoogleraar en politicoloog aan de faculteit Sociale wetenschappen van de KU Leuven.

Hij doctoreerde aan dezelfde universiteit en maakt er deel uit van het KU Leuven Instituut voor de Overheid. Hij doceert er onder meer het opleidingsonderdeel Politieke partijen. Hij publiceerde over het Belgische kiesstelsel, de financiering van de politieke partijen in België en over nationalistische bewegingen en partijen in Europa.

Hij was eerder secretaris van het Centrum voor Staatshervorming van het Vlaams Parlement. Hij is lid van de Gravensteengroep, die academici, publicisten en dergelijke samenbrengt rond meer autonomie voor Vlaanderen. Over dat onderwerp publiceert hij regelmatig vrije tribunes in De Standaard, De Morgen, Doorbraak en De Tijd.

Op 3 maart 2009 publiceerde hij in De Standaard een vrije tribune onder de titel "On n'est demandeur de rien". Daarin schoof hij een communautaire strategie naar v…Lees verder op Wikipedia