Boek
Nederlands

Uit liefde voor het leven

Benoîte Groult (auteur), Nini Wielink (vertaler)
Een oude schrijfster legt zich niet zonder meer neer bij de gebreken van de ouderdom.
Titel
Uit liefde voor het leven
Auteur
Benoîte Groult
Vertaler
Nini Wielink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La touche étoile
Uitgever
Amsterdam: Arena, 2006
252 p.
ISBN
90-6974-823-1 9789069748238 (hardback)

Besprekingen

Het duurde 18 jaar voor er van Benoîte Groult (1920-2016), na het succesvolle 'Zout op mijn huid', een nieuwe roman verscheen. Evenals in haar vorige romans geeft zij volop ruimte aan affaires, het leven van de gegoede stand, het feminisme. Ze doet dit met het inlevingsvermogen waarvan ze ook in haar eerdere boeken blijk gaf. In dit verhaal geeft ze vorm aan de moderne oudere vrouw Alice die nog volop in het leven staat, meeleeft met haar (klein)kinderen en zich niet afgeschreven wenst te voelen. Dochter Marion beleeft ondertussen, evenals haar moeder vroeger, een heftige affaire. Maar uiteindelijk kan ze na de dood van enige geliefden niet meer om de vragen rond dood en leven heen. Intelligent geschreven roman over twee sterke vrouwen, moeder en dochter, waarbij Groult duidelijk wil maken dat leeftijd feitelijk geen rol speelt in het (romantische én dagelijkse) leven. Boeiend en realistisch verhaal dat veel oudere (en hopelijk ook jongere) lezers zal aanspreken. Vrij kleine druk.

Over Benoîte Groult

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Erling Mandelmann

Benoîte Groult (Parijs, 31 januari 1920 – Hyeres, 20 juni 2016) was een Frans feministisch schrijfster.

Biografie

Aan het begin van haar loopbaan gaf Benoîte Groult les aan Cours Bossuet. In 1944 kwam ze in dienst bij de omroepkrant en ze zou daar tot 1953 blijven. Eveneens in 1944 trad zij in het huwelijk met de medicijnenstudent Pierre Heuyer, die enkele maanden later aan tbc overleed. Twee jaar later huwde zij de journalist Georges de Caunes met wie ze twee dochters kreeg, Blandine en Lison. Dit huwelijk hield geen stand en in 1952 hertrouwde zij met de romanschrijver en journalist Paul Guimard van wie ze nog een dochter kreeg, Constance.

Benoîte Groult werkte mee aan verschillende tijdschriften zoals "Elle" en "Parents".

Vanaf haar jeugd had zij plezier in het schrijven. Maar pas op rijpere leeftijd maakte zij haar debuut. Eerst samen met haar zuster Flora: Journal à quatre mains (1963), Le Féminin pl…Lees verder op Wikipedia