Boek
Nederlands

Carwash : musical

Het zeventiende boek van Christophe Vekeman is niets minder dan de eerste musical in de geschiedenis van de wereldliteratuur. Carwash vertelt het verhaal van twee jonge geliefden die in een kleine truck een grote lading jeans naar ’t verre Bullet moeten brengen. Of is het toch iets anders dat zij vervoeren? Wie zal het zeggen?
Eén ding staat vast: Carwash is een buitengewoo
Onderwerp
Variété
Titel
Carwash : musical
Auteur
Christophe Vekeman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2021
174 p.
ISBN
9789029543903 (paperback)

Besprekingen

Alle trossen los bij Vekeman

Slaat Christophe Vekeman definitief het pad van de vrolijk groteske roman in? In de 'musical' Carwash triomfeert de welbespraakte lolligheid, maar met venijnige weerhaakjes.

Is er sprake van een minitrend? Het lijkt erop dat de recente Vlaamse literatuur een bijna melancholische hang naar het kroegleven vertoont. Frederik Willem Daem comprimeerde zijn café-ervaringen in de roman Tekens van leven, terwijl de amoureuze intrige van Peter Terrins Al het blauw zich voltrok in een zwembadcafetaria. Zelfs tachtiger Walter van den Broeck situeerde zijn nieuwe roman Crossroads in een Olens volkscafé.

En nu is er Christophe Vekeman (°1972). In de eerste dertig pagina's van Carwash dompelt hij ons onder in verschaalde bierluchten en gecultiveerde toogpraat. Neuzelen en leuteren doen de vijf aanwezige mannen, terwijl de bevallige serveuse Daisy hen van forse schuimkragen voorziet in café 'Het bier en nu' in Domdorp.

Een merkwaardige, lang uitgesponnen ouverture is het, als opmaat naar een dolkomisch verhaal. Want is Carwash een gesjeesde roadnovel, een avontuurlijke achtervolgings- en liefdessaga, een dolgedraaide satire of t…Lees verder

Zingt allen mee

Met Carwash levert Christophe Vekeman een literaire musical af. Waarmee kun je prietpraat beter bestrijden dan met prietpraat?

Het duurde best lang voordat ik in de lach schoot. Een man, naakt op een blauwe zwembroek na, zit op een paard en loopt rond in de lobby van een schimmig snelweghotel. 'Komedie of niet, geregisseerd of niet, acteur of niet, gesubsidieerd of niet, ingehuurd of niet - jammer dat het geen vrouw is', becommentarieert een van de aanwezigen de uitzinnige scène die zich voor zijn ogen ontrolt. Tot pagina 108 verzette ik me tegen de flauwe, karikaturale, uitvergrote wereld waarin taaie bierdrinkers, sexy kroegdames, vermeende homo's op motors en nog een heleboel andere mafkezen eendimensionaal en doldwaas tegelijk worden opgevoerd en waarin niemand zich kan herkennen. Maar vanaf pagina 108 gaf ik me gewonnen en kon ik gaan genieten van Vekemans uitzinnige, komische boek Carwash met de meer dan ironische ondertitel 'musical'.

Het verhaal uiteenzetten heeft geen enkele zin, behalve dat het misschien goed is te weten dat Carwash een jongeman is met cowboylaarzen (voor wie Vekema…Lees verder

Over Christophe Vekeman

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ef228

Christophe Vekeman (Temse, 30 december 1972) is een Belgische schrijver, dichter en performer. Tot nog toe publiceerde hij verscheidene romans, een verhalenbundel, een essaybundel, een novelle, een biografie, een literaire musical en twee gedichtenbundels. Zijn werk verschijnt bij uitgeverij Arbeiderspers.

Biografie

Vekeman studeerde psychologie aan de Universiteit Gent. Hij debuteerde in 1999 met Alle mussen zullen sterven, en in 2001 verscheen Vekemans eerste column in de Vlaamse krant De Morgen. De krant brengt sindsdien regelmatig zijn bijdragen, en het merendeel van de stukken opgenomen in zijn werk Leven is werk verscheen eerder in De Morgen.

Samen met Herman Brusselmans verzorgde hij in de jaren 2011 tot 2013 een autorubriek in het weekendmagazine van De Morgen. Sinds september 2013 bespreekt Vekeman wekelijks een boek in het programma Pompidou op de Vlaamse radiozender Klara

Lees verder op Wikipedia