Boek
Nederlands

Avonturen van een Nederbelg : een Nederlander ontdekt België

Derk Jan Eppink (auteur)
+1
Avonturen van een Nederbelg : een Nederlander ontdekt België
×
Avonturen van een Nederbelg : een Nederlander ontdekt België Avonturen van een Nederbelg : een Nederlander ontdekt België

Avonturen van een Nederbelg : een Nederlander ontdekt België

Beschouwingen van een Nederlandse journalist over zijn nieuwe, Belgische domicilie.
Titel
Avonturen van een Nederbelg : een Nederlander ontdekt België
Auteur
Derk Jan Eppink 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2004
246 p., [16] p. pl.
ISBN
90-209-4886-5

Besprekingen

Met zijn Vreemde buren: over de politiek in Nederland en België (2003) schreef journalist Derk-Jan Eppink een succesvol boek, waarin hij zijn avonturen als Nederlander in België kwijt kon. Aan dit eerste boek breide hij nu een vervolg. Zijn Avonturen van een Nederbelg is een persoonlijker verhaal geworden. Hij beschrijft hoe hij van het Nederlandse 'NRC-Handelsblad' naar de Vlaamse krant 'De Standaard' overstapt en daardoor langzaam maar zeker Belgischer en uiteindelijk Nederbelg wordt. Interessant beschreven is Eppinks moeilijke relatie met Guy Verhofstadt. De journalist maakt ettelijke keren ruzie met de politicus en verzoent zich telkens weer met hem tot uiteindelijk de bom barst. Behalve dit relaas, de ruggengraat van het boek, beschrijft Eppink hoe hij in Brussel lekker leert eten en ook "het mooi wonen, met ongemakken" in onze hoofdstad krijgt een hoofdstuk toebedeeld. Eppink kan alvast één kwaliteit niet ontzegd worden: hij schrijft helder en geestig. Met de nodig…Lees verder
In het midden van de jaren negentig verruilde de journalist Eppink zijn Nederlandse domicilie voor België. Na werkzaam te zijn geweest bij het NRC, onder meer als politiek journalist in Den Haag, kwam hij in Vlaanderen terecht, waar hij als politiek journalist ging werken. Dit boek beschrijft zijn ervaringen met de Vlamingen en de cultuurverschillen tussen Nederland en België. De titel heeft autobiografische trekjes, want ook zijn jeugd in de Achterhoek en protestantse achtergrond komen aan bod. Op levendige en uiteraard journalistieke wijze vertelt hij over zijn ontmoetingen met prominenten als kamervoorzitter Herman de Croo, premier Verhofstadt en de Belgische koning, maar hij geeft ook zijn visie op het wonen in Vlaanderen, het wielrennen, Brusselse architectuur, de katholieke beweging Opus Dei en de vrijmetselarij. Tenslotte, Nederbelg geworden, geeft hij een aardige analyse van de cultuurverschillen tussen beide naties. Met een katern zwartwitfoto's ter illustratie.

Over Derk Jan Eppink

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Andy Mabbett

Derk Jan Eppink (Steenderen, 7 november 1958) is een Nederlands journalist, columnist en politicus. Van 2009 tot 2014 was hij lid van het Europees Parlement. Sinds 2019 is hij dat weer.

Biografie

Eppink liep middelbare school aan de Protestants Christelijke Scholengemeenschap in Doetinchem en studeerde daarna Nederlands recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam van 1977 tot 1981. Vervolgens studeerde hij internationaal recht en internationale politiek aan diezelfde universiteit van 1981 tot 1984.

Loopbaan

In 1984 werkte Eppink als stagiair bij de Europese Commissie en werd daarop assistent in het Europees Parlement. Eppink maakte in 1987 de overstap naar de journalistiek en werd redacteur bij de Nederlandse krant NRC Handelsblad. Hij begon als buitenlandredacteur, deed berichtgeving over Afrika en was correspondent in Polen. Daarna werd hij politiek redacteur in Den Haag.

Lees verder op Wikipedia