Boek
Nederlands

Cyrano de Bergerac

Edmond Rostand (auteur)
Een romantische jongeman wordt ernstig gehinderd door een buitenmaatse neus.
Titel
Cyrano de Bergerac
Auteur
Edmond Rostand
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Cyrano de Bergerac
Uitgever
Den Haag: Stichting Uitgeverij XL, 1997
163 p.
Aantekening
Stichting uitgeverij XL ; 314
ISBN
9055423149 9789055423149

Andere talen:

Besprekingen

Het is vooral aan dit ene toneelstuk, Cyrano de Bergerac (1897) te danken dat Edmond Rostand (1868-1918) zijn naam in de Franse literatuur zou vestigen. Een zwierige tragikomedie in vijf bedrijven, geschreven in berijmde alexandrijnen (het Franse compromis tussen de lyrische poëzie en het melodrama, zoals de criticus René Lalou ooit schreef), waarin het verhaal wordt verteld van de exuberante krijgsman Cyrano, lid van de koninklijke garde en even briljant met de degen als met de tong. Hij bemint in stilte de mooie Roxane, die echter haar hart verliest aan de knappe maar vrijwel onmondige cadet Christian de Neuvilette. Cyrano, die gezegend is met een enorme neus, gaat ervan uit dat hij geen enkele kans maakt bij de schone en besluit na lang aandringen van de verlegen Christian hem zijn stem en literair talent te lenen, zodat de diepere gevoelens tussen beide jonge mensen tot bloei kunnen komen. Te laat beseft hij dat de liefde niet op uiterlijk vertoon berust, maar in de eerste …Lees verder
De belangstelling voor het boek zal meer moeten komen van de actualiteit van de theaterproductie dan van de inhoud van het stuk. Parijs, 1640: de edellieden Cyrano de Bergerac en Christian de Neuvillette zijn beiden verliefd op dezelfde dame, Roxane. Maar laatstgenoemde beantwoordt alleen de liefde van Christian vanwege diens knappe uiterlijk; Cyrano valt af door zijn lelijke neus. Maar indirect kan Cyrano toch zijn bewondering voor haar blijven formuleren als hij voor Christian liefdesbrieven aan Roxane schrijft of in het donker voor hem spreekt, omdat deze rivaal tot het door een 'Précieuse' verwachte galante taalgebruik niet in staat is. Uiteindelijk komt de door beiden beminde achter de waarheid, maar pas bij het sterfbed van Cyrano, als Christian al 15 jaar dood is. Een actuele editie i.v.m. de opvoering van het stuk in Nederland gedurende het seizoen 2003-2004, vertaald in vooral onberijmde alexandrijnen door Laurens Spoor. Het boek is verzorgd uitgevoerd.

Over Edmond Rostand

Edmond Eugène Alexis Rostand (Marseille, 1 april 1868 – Parijs, 2 december 1918) was een schrijver uit de Romantiek in Frankrijk, vooral bekend als auteur van het toneelstuk Cyrano de Bergerac. In zijn werk zette Rostand zich af tegen het naturalisme en symbolisme in het toenmalige toneel. Na toneelstukken Les Romanesques (met een fantastische inspiratie) en La Samaritaine (met religieuze inspiratie) volgden zijn grootste successen Cyrano de Bergerac en L'Aiglon. Dit laatste stuk over de hertog van Reichstadt schreef hij voor Sarah Bernhardt. Zijn werk Chantecler, waar zijn woordspelingen hun hoogtepunt bereiken, werd slecht onthaald bij het publiek. Zijn gezondheid ging achteruit en hij stierf in 1918 aan de Spaanse griep.

In 1901 werd Rostand verkozen tot lid van de Académie française alhoewel hij pas in 1903 zijn acceptatierede hield.

Privé-leven

Rostand was gehuwd met Rosemonde Gér…Lees verder op Wikipedia