Boek
Nederlands

De verstotene

Titel
De verstotene
Auteur
Eliette Abécassis
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
La répudiée
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2000
103 p.
ISBN
90-7634-172-9

Besprekingen

Mooie, gedragen monoloog van de 26-jarige Rachel, die na tien jaar huwelijk nog geen kinderen heeft en door haar man, Nathan, volgens de regels van de orthodoxe chassidiem, zal verstoten worden. Ze houden nochtans van elkaar en, sterker nog, als Rachel zich tegen de wil van de gemeenschap in zal laten onderzoeken, blijkt dat niet zij, maar hij onvruchtbaar is. De volgzame Rachel zal dit echter niet als argument gebruiken, omdat ze zich wenst te schikken naar de wetten van de Talmoed, die zegt dat een vrouw zonder kind een dode vrouw is. Haar meer rebelse zuster Naomi wenst zich niet te conformeren aan de oekazes van de gemeente en zal Jeruzalem verlaten om met de man van haar hart samen te leven.

Met deze korte poëtische novelle heeft de 30-jarige schrijfster een heel andere toon aangeslagen dan met het werk waarmee ze tot dusver bekend en beroemd werd. Als auteur van stevige literair-historische en religieus-filosofische thrillers, zoals Het Qumran-mysterie (1997) en Lees verder
De derde roman van deze jonge Franse schrijfster en filosofe (geb. 1969) speelt in Mea She'ariem in Jeruzalem, de wijk van de ultra-orthodoxe joden. Alhoewel Rachel en Nathan elkaar voor hun trouwdag nooit gezien hadden, hebben ze een goed en liefdevol huwelijk. Als er na tien huwelijksjaren geen kinderen zijn, mag een man volgens de Thora van zijn vrouw scheiden en Nathan wordt hiertoe door zijn vader gedwongen. Maar als Rachel zich - op aanraden van haar zuster die in opstand komt tegen de verstikkende, gesloten gemeenschap - laat onderzoeken door een gynaecoloog, blijkt zij normaal vruchtbaar. Met deze kennis kan zij echter niets (het is immers verboden zich voor een andere man te ontkleden) en de scheiding wordt voltrokken. Haar rest niets dan treuren om haar verloren geliefde. Poëtisch en sober verteld in de ik-vorm en in een zeer eigen stijl maakt het grote indruk (de flaptekst vergelijkt haar met grote vertellers als Potok en Shalev). De kennis van en het inlevingsvermogen in d…Lees verder

Over Eliette Abécassis

CC BY 3.0 - Foto van/door Studio Harcourt

Éliette Abécassis (Straatsburg, 27 januari 1969) is een Franse romanschrijfster.

Biografie

Ze is de dochter van Armand Abécassis, een professor filosofie die gespecialiseerd is in het Joodse denken. Zijzelf is ook professor filosofie in Caen. Ze is gescheiden en heeft twee kinderen.

Voor haar debuutroman Qumram deed ze drie jaar veldonderzoek in Israël en de Verenigde Staten. In 2000 verscheen de novelle La Répudiée (De verstotene) over een chassidische Jodin die verstoten wordt door haar echtgenoot omdat ze na tien jaar huwelijk geen enkel kind gebaard heeft. Abécassis verwerkte zelf dit verhaal tot scenario voor de film Kadosh (1999), regie Amos Gitai. Haar roman Un heureux événement, over een bevalling, werd in 2011 verfilmd met Louise Bourgoin in de hoofdrol.

Oeuvre