Boek
Nederlands

Elisabeth van België : een ongewone koningin

Evrard Raskin (auteur)
+1
Elisabeth van België : een ongewone koningin
×
Elisabeth van België : een ongewone koningin Elisabeth van België : een ongewone koningin

Elisabeth van België : een ongewone koningin

Biografie van de Belgische koningin Elisabeth (1876-1965), vrouw van koning Albert I en moeder van koning Leopold III en prins-regent Karel.
Titel
Elisabeth van België : een ongewone koningin
Auteur
Evrard Raskin
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2005
459 p. : ill.
ISBN
90-5240-822-X

Besprekingen

Elisabeth, een Beierse hertogin uit het huis Wittelsbach, huwde in 1900 kroonprins Albert en werd negen jaar later koningin van België. In haar lange en bewogen leven ontsnapte ze niet aan dramatische, tragische en paradoxale gebeurtenissen en wendingen.

Edvrard Raskin, historicus en auteur van o.a. Prinses Lilian: de vrouw die Leopold III ten val bracht (Houtekiet, 1999), brengt de uitgebreide materie vlot en overzichtelijk in kaart. De paradoxen die koningin Elisabeths reputatie kleurden, waren vaak het resultaat van onvoorziene omstandigheden en gebeurtenissen. Zo werd ze tijdens de Eerste Wereldoorlog het symbool van nationaal verzet tegen de Duitse agressie, hoewel ze een overtuigd pacifist was. Hoogtepunten in deze biografie zijn de talloze sfeervolle anekdotes uit haar jeugd en de pleiade van culturele persoonlijkheden, die zij als gastvrouw aan het hof in Brussel mocht begroeten. Zij was een intelligente en eigenzinnige persoonlijkheid en hield de vinger aan de p…Lees verder
De Belgische koningin Elisabeth (1876-1965) was een opmerkelijke dame. Ze trouwde in 1900 met de latere koning Albert I (1875-1934). Hoewel ze politiek oninteressant vond, speelde ze op cruciale momenten een nadrukkelijke rol. Verder hield ze zich bezig met cultuur en liefdadigheid en maakte zij opmerkelijke reizen: zo ging ze in de Koude Oorlog naar Rusland en China. Ze was eigenzinnig, dominant en excentriek; bevriend met mensen als Albert Einstein en Albert Schweitzer, en een muziekliefhebber: het nog altijd bestaande Koningin Elisabethconcours is naar haar vernoemd. In de zeer leesbare biografie wordt haar leven zeer genuanceerd beschreven. Allerlei mythes die over haar de ronde doen, worden vakkundig ontzenuwd. Jammer is alleen dat er wat foutjes in de tekst en de noten zijn geslopen en dat de waarde van de frank uit vroeger tijden wordt omgerekend naar... de niet meer bestaande hedendaagse frank! Maar dat doet weinig af aan deze treffend geïllustreerde levensschets, die en passa…Lees verder

Over Evrard Raskin

Evrard Raskin (Hasselt, 14 juni 1935 – Hasselt, 1 maart 2016) was een Belgisch volksvertegenwoordiger, senator, advocaat, rechter en auteur van biografieën.

Levensloop

Raskin volgde kleuter- en lager onderwijs in Eigenbilzen, de woonplaats van zijn ouders en secundair onderwijs, van 1947 tot 1950 in het Sint-Hubertuscollege te Neerpelt en van 1950 tot 1953 in het Heilig Kruiscollege te Maaseik. In 1954 behaalde hij voor de Centrale Jury in Brussel het diploma van kandidaat in de Rechten.

Vanaf 1955 studeerde hij aan de Rijksuniversiteit Gent, waar hij de verschillende diploma's verwierf: in 1958 werd hij doctor in de Rechten, in 1960 licentiaat in de Geschiedenis en in 1961 geaggregeerde van het Hoger Secundair Onderwijs. Tijdens zijn studies was hij actief in het Algemeen Diets Jeugdverbond en in het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond.

Raskin werd leraar secundair onderwijs, van 1958 tot 1959 in de Hum…Lees verder op Wikipedia