Drie broers blijken meer gemeen te hebben dan ze dachten wanneer ze thuiskomen op de boerderij in Zuid-Italie͏̈ om hun moeder te begraven
Titel
Tre fratelli
Regisseur
Francesco Rosi
Componist
Piero Piccioni
Acteur
Michele Placido Philippe Noiret
Taal
Italiaans
Uitgever
A-Film, 2005
1 dvd-video
Oorspr. opname
1981
Speelduur
107 min.
Aantekening
Italiaans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8716777051153

Besprekingen

Een speelfilm uit 1980 van Francesco Rosi (Bizet's Carmen, Christ stopped at Eboli, The Palermo connection). Het verhaal is gesitueerd in het Italië van de jaren zeventig, dat geplaagd werd door sociale en politieke onrust. Drie broers, die tien jaar in leeftijd verschillen en heel verschillend in de maatschappij staan, keren terug naar hun ouderlijke boerderij in Zuid-Italië wanneer hun moeder is overleden. De broers begrijpen elkaar niet, ze kunnen alleen ruziën en kunnen ook hun vader niet troosten. De film kan ook gezien worden als een portret van het verscheurde Italië. De Speelfilmencyclopedie geeft 3 1/2 ster: '(...) Deze verrassend lyrische en gevoelige film van Rosi over de ontvolking van het zuidelijke platteland heeft een prachtige rol van Charles Vanel. De ideologische geschillen tussen de broers zijn belangwekkend, maar al te schematisch en onderwijzend uitgewerkt.' De dvd bevat geen extra's.

Over Francesco Rosi

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Augusto De Luca

Francesco Rosi (Napels, 15 november 1922 – Rome, 10 januari 2015) was een Italiaans neorealistisch filmregisseur en scenarioschrijver. Hij stond bekend als een geëngageerd filmer.

Leven en werk

Eerste stappen in de filmwereld

Hij begon als assistent van onder anderen Luchino Visconti en als scenarioschrijver. In 1952 nam hij de regie van de film Camicie Rosse over van Goffredo Allessandri nadat die door een auto-ongeluk uitgeschakeld was.

Maatschappijkritische filmregisseur

Zijn doorbraak kwam in 1958 met La sfida, een film over corruptie. Ook in zijn latere films zoals Salvatore Giuliano, Le mani sulla città, Il caso Mattei, Tre fratelli, Cristo si è fermato a Eboli (naar de gelijknamige autobiografische roman van Carlo Levi) trok Rosi verder van leer tegen een aantal wantoes…Lees verder op Wikipedia