Boek Nederlands

De avonden : een winterverhaal

Gerard Reve (auteur)

De avonden : een winterverhaal

Gerard Reve (auteur)
Genre:
Een jongeman in naoorlogs Amsterdam voelt zich rond Kerstmis beklemd door zijn kleinburgerlijke omgeving en zijn zwartgallig innerlijk.
Titel
De avonden : een winterverhaal
Auteur
Gerard Reve
Taal
Nederlands
Editie
65
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
287 p.
ISBN
9789023476672

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands (andere uitgaves)

Besprekingen

De drie en twintigjarige schrijver wil in dit beklemmende verhaal, dat de omvang bereikt van een normale roman, de geestelijke nood tonen van de naoorlogse tijd, in het bijzonder van hen, die in de oorlog volwassen werden. In tien opeenvolgende avonden zien wij de hoofdpersoon, een eenzaam, jong kantoorbediende in Amsterdam, bezoeken afleggen bij oude schoolvrienden van het gymnasium. Allen hebben uit de oorlog, die -- als een gevaarlijk spook -- bijna nergens wordt genoemd, de ontgoocheling, het cynisme, het gebrek aan vertrouwen en de onmacht overgehouden. [...] Nergens laat Van het Reve zich verleiden tot heftige beschrijvingen, hij moraliseert nooit, maar men voelt zijn gevoeligheid door het cynisme heen breken. Het is een verhaal als een nachtmerrie, waaruit men echter -- en dat is te danken aan de positieve levensopvattingen van de auteur -- versterkt ontwaakt." (Uit de aanbiedingsfolder van De Avonden, november 1947).

Flink meer dan een halve eeuw oud is De avo…Lees verder
Herdruk van de veelbesproken eerste roman (1947) van Gerard Reve (1923-2006) over Frits van Egters. Deze jongeman in naoorlogs Amsterdam voelt zich rond Kerstmis beklemd door zijn kleinburgerlijke omgeving en door zwartgallige gedachten. Nachtmerries plagen hem en in zijn sociale contacten spelen onuitgesproken, nog maar halfbewuste verlangens mee. De auteur zelf heeft zich wel eens wat ongemakkelijk gevoeld bij alle aandacht voor dit jeugdwerk. Inderdaad lijkt het naar stijl en inhoud naast het geraffineerde latere werk op een aandoenlijk stuntelende halfwas, maar juist in die halfwas hebben vele andere halfwassen zich herkend. Een tijdsbeeld dat door de authenticiteit de tijd overleeft.