Luisterboek
Nederlands

De geschiedenis van de sterrenkunde : hoorcollege over de historische ontwikkeling van ons wereldbeeld

Govert Schilling (auteur)

De geschiedenis van de sterrenkunde : hoorcollege over de historische ontwikkeling van ons wereldbeeld

Genre:
Sterrenkunde is een van de oudste wetenschappen. Onze verre voorouders hadden al ingenieuze ideeën over de structuur van de kosmos en de plaats van de aarde en de mens in het heelal. Vooral dankzij de uitvinding van de telescoop is de ontwikkeling van de astronomie in een stroomversnelling geraakt. Sterrenkundejournalist Govert Schilling vertelt over de geschiedenis van de astronomie, met een nad
Titel
De geschiedenis van de sterrenkunde : hoorcollege over de historische ontwikkeling van ons wereldbeeld
Auteur
Govert Schilling
Taal
Nederlands
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: NRC Handelsblad Academie, 2011
4 cd's + tekstboekje (15 p.)
Speelduur
ca. 4 uur
ISBN
9789085300892 (box)

Besprekingen

Wetenschapsjournalist Govert Schilling doet hard zijn best om de Stephen Hawking van de lage landen te worden. Hij publiceerde tientallen boeken over sterrenkundige onderwerpen en vooral zijn Handboek sterrenkunde is populair als basisboek voor iedereen die meer wil weten over die witte puntjes aan de nachtelijke hemel. Schilling is bovendien een graag geziene gast in tal van radio- en televisieprogramma’s, wellicht net omdat hij erin slaagt moeilijke materie aanschouwelijk te maken voor een groter publiek.
Dit hoorcollege bestaat uit vier cd’s en is ingedeeld in twaalf hoofdstukken. Elke cd bestaat uit drie hoofdstukken van een twintigtal minuten verdeeld over meerdere tracks. In totaal krijg je dus vier uur luisterplezier, tenminste als je niet te veel moeite hebt met het begrijpen van het Nederlandse accent van de auteur. Dat laatste wil al wel eens tegenvallen, vooral wanneer hij termen en namen hanteert waar je niet vertrouwd mee bent.
De eerste cd is de toeganke…Lees verder
De sterrenkundejournalist Govert Schilling is niet alleen een begenadigd schrijver, hij kan ook voortreffelijk college geven. Dat blijkt uit dit hoorcollege over de geschiedenis van de sterrenkunde: helder, boeiend en instructief. In twaalf hoofdstukken, verdeeld over vier cd’s van ieder een uur, behandelt Schilling de ontwikkeling van ons wereldbeeld. Van de Babyloniërs en de Grieken tot en met de moderne raadsels van exoplaneten, zwarte gaten, donkere materie en donkere energie. Het bijbehorende tekstboekje bevat per hoofdstuk een korte samenvatting en een bescheiden opsomming van aanbevolen literatuur. In 2002 ontving Schilling de Eureka!-oeuvreprijs voor zijn werk op het gebied van de popularisering van kennis en wetenschap. Voor een breed publiek.

Over Govert Schilling

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Govert Schilling (Meerkerk, 30 november 1956) is een Nederlandse wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van de sterrenkunde. Hij is autodidact op het gebied van zowel de astronomie als de journalistiek.

Loopbaan

Schilling heeft de opleiding werktuigbouwkunde aan de hts van Utrecht gevolgd. Sterrenkunde was al sinds 1972 zijn hobby en het overbrengen van kennis van de sterrenkunde heeft altijd zijn belangstelling gehad. Hij schreef in de loop van de jaren zeventig veel artikelen en brochures voor de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde van de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde.

Schilling was van 1980 tot 1987 hoofdredacteur van het sterrenkundige maandblad Zenit en werd in 1982 programmaleider bij het toenmalige Zeiss Planetarium Amsterdam. Dat ging in 1986 naar het Artis Planetarium over. Hij had daar van 1987 tot 1998 een aanstelling als programmaleider. Het eerste kinderprogramma van het Artis Pl…Lees verder op Wikipedia