Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Op hoop van zegen : spel van de zee in vier bedrijven

Herman Heijermans (auteur), Hans Van den Bergh (inleider)
Toneelstuk waarin een vissersweduwe ook nog haar zonen verliest in een storm.
Titel
Op hoop van zegen : spel van de zee in vier bedrijven / Heijermans, Herman ; inl. en aant. van Van den Bergh, Hans
Auteur
Herman Heijermans
Inleider
Hans Van den Bergh
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Amsterdam University Press, 1995 | Andere uitgaves
V, 132 p.
ISBN
90-5356-098-X

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Bijna 115 jaar na de première van het toneelstuk is er bij het samenstellen van deze uitgave gebruik gemaakt van de versie van de eerste druk. Daarbij is het door Heijermans gebruikte dialect gehandhaafd en is ook de door hem aangegeven interpunctie weer teruggebracht. Slechts voor een deel is de spelling gemoderniseerd. De uitgave is samengesteld door Koen de Groote. Bij de toneelteksten staan emoties en handelingen cursief gedrukt en het is aannemelijk dat deze dus ook in de eerste druk stonden. Dit sociale drama biedt een unieke inkijk in de omstandigheden van een Nederlands vissersdorp in de negentiende eeuw, waarbij de tegenstellingen tussen arm en welgesteld en tussen berusting of in actie komen en protesteren, scherp worden weergegeven. De menselijke reacties op gebeurtenissen in hun leven zijn natuurlijk nog steeds actueel. De structuur van het stuk is ook nu nog steeds bijzonder, omdat Heijermans gebruik heeft gemaakt van een combinatie van zowel symbolisch als statisch drama.

Over Herman Heijermans

Herman Heijermans (Rotterdam, 3 december 1864 – Zandvoort, 22 november 1924) was een Nederlands toneelschrijver. Daarnaast schreef hij ook honderden kleine verhaaltjes (Falklandjes, ontleend aan zijn pseudoniem Samuel Falkland). Een ander pseudoniem dat hij gebruikte was Koos Habbema.

Levensloop

Heijermans groeide op als oudste zoon in een liberaal joods gezin met elf kinderen. Herman Heijermans was de jongere broer van de beeldende kunstenares Marie Heijermans en de kinderboekenschrijfster Ida Heijermans (1861-1943) en de oudere broer van de sociaal geneeskundige Louis Heijermans. In 1893 begon Heijermans als toneelrecensent bij de net opgerichte krant De Telegraaf. Hij schreef felle kritieken en creëerde daarmee al snel veel vijanden. Hij begon zelf ook toneelstukken te schrijven, die zeer sociaal betrokken waren. Voorbeelden zijn Ghetto (1898), over de bedompte, orthodox-joodse sfeer van sjacheraa…Lees verder op Wikipedia