Stargate : een kerstvertelling

Stargate : een kerstvertelling
Besprekingen
Sjacheren met kerstbomen
Met het gehypete Stargate tart de Noorse revelatie Ingvild H. Rishøi de wetten van de kerstvertelling. Aan zoetgevooisdheid heeft ze geen boodschap.
Gretig laat de boekenwereld zich ritmeren door de gang van de jaargetijden. En vooral door de magie van kerst, bij uitstek cadeautijd. Seasonal reading, heet dat tegenwoordig modieus.
Daarom dat er weleens een op maat gesneden vertelling tot bij de recensent dwarrelt, simultaan met de eerste sparrennaalden van de in huis gehaalde kerstboom. Het genre van het kerstverhaal blijkt onverslijtbaar: een toefje ontroering en romantiek, (al dan niet wrange) liefde, een sociale dimensie en soms een vleug moraliteit erbovenop. Sinds Charles Dickens' A Christmas Carol hebben honderden auteurs zich eraan gewaagd - van Louisa May Alcott via Anton Tsjechov tot Truman Capote of Jeanette Winterson, of bij ons Stefan Brijs en Godfried Bomans.
De naam Ingvild H. Rishøi zal u misschien niets zeggen. Mij tot voor kort ook niet. Volgens de uitgeversblurb is ze een van de bekendste Noorse schrijvers. Haar nu door uitgeverij Koppernik ontdekte kerstvertelling Stargate gaat vergezeld …Lees verder
Stille nacht, ijzige nacht
Een kerstverhaal in het spoor van Andersen en Lindgren.
Kerstmis heeft iets met arme kinderen. Sinds het victoriaanse tijdperk is dat 'iets' een liefdesaffaire geworden. Hans Christian Andersen was de vaandeldrager van het sentimentele, naar de strot grijpende kerstverhaal. Wie heeft nooit tranen weggeslikt bij zijn Meisje met de zwavelstokjes? Waarschijnlijk deed Astrid Lindgren dat ook, want zij schreef met wintersprookjes als De rode vogel en Speelt mijn linde, zingt mijn nachtegaal een Andersen-tribuut voor de twintigste eeuw.
En nu zijn we weer een eeuw verder, maar kinderarmoede is nog niet uitgeroeid, kerstbomen worden naar huis gesleept door wie het kan betalen, en de Noorse Ingvild H. Rishøi schreef met Stargate een kerstverhaal gezien door kinderogen. Kinderogen die te veel gezien hebben, en die te weinig hebben om te vieren.
De tienjarige Ronja en haar tienerzus Melissa wonen met hun vader in de volkswijk Tøyen bij Oslo. Een moeder is er niet, papa doet zijn best. Hij houdt van zijn kinderen, …Lees verder