Boek
Nederlands

Stargate : een kerstvertelling

Ingvild H. Rishøi (auteur), Liesbeth Huijer (vertaler)
Ronja, haar grote zus Melissa en haar vader wonen in Tøyen, een volksbuurt in Oslo. Kerstmis staat voor de deur en Ronja wil voor het eerst van haar leven een eigen kerstboom. Haar vader, die te vaak en te veel drinkt, is net weer zijn baan kwijt. Met de hulp van een vriend, de conciërge, bezorgt Ronja hem een baan op de kerstbomenmarkt. Een paar dagen lang lijkt alles goed te komen: haar vader bl
Titel
Stargate : een kerstvertelling
Auteur
Ingvild H. Rishøi 1978-
Vertaler
Liesbeth Huijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Stargate : en julefortelling
Uitgever
[Amsterdam]: Koppernik, © 2022
155 p.
ISBN
9789083262123 (hardback)

Besprekingen

Sjacheren met kerstbomen

Met het gehypete Stargate tart de Noorse revelatie Ingvild H. Rishøi de wetten van de kerstvertelling. Aan zoetgevooisdheid heeft ze geen boodschap.

Gretig laat de boekenwereld zich ritmeren door de gang van de jaargetijden. En vooral door de magie van kerst, bij uitstek cadeautijd. Seasonal reading, heet dat tegenwoordig modieus.

Daarom dat er weleens een op maat gesneden vertelling tot bij de recensent dwarrelt, simultaan met de eerste sparrennaalden van de in huis gehaalde kerstboom. Het genre van het kerstverhaal blijkt onverslijtbaar: een toefje ontroering en romantiek, (al dan niet wrange) liefde, een sociale dimensie en soms een vleug moraliteit erbovenop. Sinds Charles Dickens' A Christmas Carol hebben honderden auteurs zich eraan gewaagd - van Louisa May Alcott via Anton Tsjechov tot Truman Capote of Jeanette Winterson, of bij ons Stefan Brijs en Godfried Bomans.

De naam Ingvild H. Rishøi zal u misschien niets zeggen. Mij tot voor kort ook niet. Volgens de uitgeversblurb is ze een van de bekendste Noorse schrijvers. Haar nu door uitgeverij Koppernik ontdekte kerstvertelling Stargate gaat vergezeld …Lees verder

Stille nacht, ijzige nacht

Een kerstverhaal in het spoor van Andersen en Lindgren.

Kerstmis heeft iets met arme kinderen. Sinds het victoriaanse tijdperk is dat 'iets' een liefdesaffaire geworden. Hans Christian Andersen was de vaandeldrager van het sentimentele, naar de strot grijpende kerstverhaal. Wie heeft nooit tranen weggeslikt bij zijn Meisje met de zwavelstokjes? Waarschijnlijk deed Astrid Lindgren dat ook, want zij schreef met wintersprookjes als De rode vogel en Speelt mijn linde, zingt mijn nachtegaal een Andersen-tribuut voor de twintigste eeuw.

En nu zijn we weer een eeuw verder, maar kinderarmoede is nog niet uitgeroeid, kerstbomen worden naar huis ­gesleept door wie het kan betalen, en de Noorse Ingvild H. Rishøi schreef met Stargate een kerstverhaal gezien door kinderogen. Kinderogen die te veel gezien hebben, en die te weinig hebben om te vieren.

De tienjarige Ronja en haar tienerzus Melissa wonen met hun vader in de volkswijk Tøyen bij Oslo. Een moeder is er niet, papa doet zijn best. Hij houdt van zijn kinderen, …Lees verder