Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Inés, vrouw van mijn hart

Isabel Allende (auteur)
Op historische feiten gebaseerde roman over leven en liefdes van de Spaanse Inés Suárez (1507-1580) en haar rol in de Spaanse verovering en ontstaansgeschiedenis van Chili.
Titel
Inés, vrouw van mijn hart
Auteur
Isabel Allende
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Inés del alma mía
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2006
414 p. : ill.
ISBN
90-284-2200-5 978-90-284-2200-1

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Inés Suárez is niet de meest in het oog springende figuur in het kransje van Spaanse conquistadores uit de 16e eeuw. Toch heeft deze vrouw, met name bij de verovering van Chili en de stichting van de hoofdstad Santiago, een niet te onderschatten rol gespeeld. Hier is zij weinig bekend, in Chili geldt zij als een founding mother. Niet te verwonderen dus, dat een rasechte Chileense als Isabel Allende vroeg of laat aan haar een roman zou wijden. Vier jaar heeft de auteur besteed aan onderzoek om zich onder te dompelen in de periode van de verovering en in de personages zelf. Ongetwijfeld heeft zij, wat Inés betreft, moeten schipperen tussen het beeld dat de geschiedenis van haar achterliet, en de behoefte om een figuur te creëren die qua menselijkheid de eer verdient die haar wordt toegedicht. Het valt natuurlijk te bezien of dat in werkelijkheid ook zo was. Inés Suárez was immers, zo luidt het historisch verdict, "een vrouw die zich in niets van haar mannelijke collega's onderscheidde w…Lees verder
Op historische feiten gebaseerde roman over leven en liefdes van de Spaanse Inés Suárez (1507-1580) en haar rol in de Chileense geschiedenis. De Spaanse Inés Suárez (1507-1580) kijkt in de roman terug op haar avontuurlijke leven en de drie mannen in haar leven. In 1537 reist ze naar de Nieuwe Wereld op zoek naar haar vermiste man die overleden blijkt te zijn. De aantrekkelijke jonge weduwe blijft in Peru, wordt verliefd op de getrouwde kapitein Pedrode Valvidia, reist hem achterna naar Chili en strijdt samen met hem als enige vrouw mee met de 110 Spaanse soldaten die in 1540 Chili veroveren. Ze sticht samen met hem o.a. de hoofdstad van Chili, Santiago, bouwt hospitalen, kerken enz. Ze overleeft haar minnaar, wordt de rijkste en invloedrijkste landbezitster van Chili en vindt nog een keer een grote liefde bij de conquistador Rodrigo de Quiroga. Vlot geschreven, meeslepende avonturen- en liefdesroman over een bijzondere vrouw en de ontstaansgeschiedenis van Chili waarin zowel de heldha…Lees verder

Over Isabel Allende

CC BY 2.0 - Foto van/door paal / Paal Leveraas

Isabel Allende (Lima, 2 augustus 1942) is een Chileens journaliste en schrijfster.

Levensloop

Isabel Allendes vader, Tomás Allende, een neef van Salvador Allende, was diplomaat. In 1945 scheidden haar ouders en keerde haar moeder terug naar Chili met haar drie kinderen. Van 1953 tot 1958 woonde zij eerst in Bolivia en vervolgens in Libanon. Zij bezocht er privéscholen, eerst een Amerikaanse, later een Engelse. In 1958 keerde zij terug naar Chili en maakte er de middelbare school af. Zij ontmoette daar haar latere echtgenoot Miguel Frías.

Van 1959 tot 1965 werkte Allende in Santiago voor de FAO, de Wereldvoedselorganisatie van de VN. In 1962 trouwde zij en het jaar erna werd haar dochter geboren. Allende verbleef geruime tijd in Europa, waar zij in Brussel en in Zwitserland woonde. In 1966 keerde ze terug naar Chili en werd haar zoon geboren.

Vanaf 1967 was Allende redactielid van het blad Paula en van 1973 …Lees verder op Wikipedia