Boek
Nederlands

De stoeterij van Europa : de Coburgs en hun klim naar de macht

+1
De stoeterij van Europa : de Coburgs en hun klim naar de macht
×
De stoeterij van Europa : de Coburgs en hun klim naar de macht De stoeterij van Europa : de Coburgs en hun klim naar de macht

De stoeterij van Europa : de Coburgs en hun klim naar de macht

Geschiedenis van de wijze waarop de vorsten van het onbeduidende Duitse vorstendom Coburg via een uitgekiende huwelijkspolitiek verbonden raakten aan de belangrijkste Europese vorstenhuizen.
Titel
De stoeterij van Europa : de Coburgs en hun klim naar de macht
Auteur
Jan Van den Berghe
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2014
509 p., [16] p. pl.
ISBN
9789085425472 (hardback)

Besprekingen

Hoewel Coburg slechts een onbeduidend Duits vorstendommetje was, wisten telgen van dat geslacht tal van kronen te verwerven: van Engeland tot Portugal en van Bulgarije tot Mexico. Niet door rijkdom of macht, maar door een uitgekiende huwelijkspolitiek wisten de Coburgs dat te bereiken. Sleutelfiguur in dat verhaal is Leopold, de eerste koning der Belgen. Ze trouwden in in de huizen van Hannover, Habsburg, Hohenzollern en Romanov en speelden zo een vooraanstaande rol in het monarchale theater van de negentiende en twintigste eeuw. Nazaten van de Coburgs zitten nog op de Britse en Belgische troon. De Vlaamse koningshuiskenner Van den Berghe beschrijft de wederwaardigheden van de Coburgse 'stoeterij' (zoals Bismarck gezegd zou hebben) met de van hem bekende soepele pen. In dit vuistdikke boek, met middenin een apart fotokatern, zijn geen noten opgenomen, zodat de citaten niet controleerbaar zijn. Dat is een gemis, vooral omdat de aangehaalde uitspraken niet altijd even geloofwaardig zijn…Lees verder

Over Jan Van den Berghe

CC BY 3.0 - Foto van/door Han van den Berghe

Jan Van den Berghe (Gent, 1942) is een Vlaamse journalist, publicist, auteur, acteur en televisiemaker.

Biografie

Van den Berghe studeerde Letteren en Wijsbegeerte (Germaanse filologie - Engels en Scandinavische talen) aan de Rijksuniversiteit Gent en volgde een opleiding als acteur-regisseur aan het Gentse conservatorium. Hij schreef zijn licentiaatsverhandeling over de invloed van Bjørnstjerne Bjørnson op het vroege werk van Stijn Streuvels. Hij vertaalde onder meer toneelwerk van August Strindberg (Dodendans), Henrik Ibsen (Spoken) en poëzie van de Deense symbolist Sophus Clausen. Als verslaggever was hij van 1966 tot 1989 actief bij de weekbladen van de Uitgeverij Hoste (thans De Persgroep).

Televisie

Van 1972 tot 1976 was hij medewerker aan het BRT-radioprogramma Wat is er van de Sport? Hij was ook jarenlang bokscommentator voor Eurosport.

Van 1990 tot 1999 maakte h…Lees verder op Wikipedia