Boek
Nederlands

God in Laken : het Belgische koningshuis en het katholicisme

God in Laken : het Belgische koningshuis en het katholicisme

Als God alomtegenwoordig is, dan is hij dat in het kasteel van Laken wellicht nog meer dan elders. Niet alle Coburgs waren of zijn even vroom – sommigen hebben aan de tien geboden een opmerkelijk creatieve interpretatie gegeven – maar het geloof is een constante in de geschiedenis van de Belgische monarchie.

De lutherse vrijmetselaar Leopold I beschouwde de katholieken als ‘de enige echt

Titel
God in Laken : het Belgische koningshuis en het katholicisme
Auteur
Jan Van den Berghe
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2009
374 p.
ISBN
9789022323441

Besprekingen

De Belgische monarchie is altijd nauw verbonden geweest met het katholicisme. Geen plechtigheid op het paleis of de kerkelijke vertegenwoordigers zijn van de partij of de katholieke ritus bepaalt het ceremonieel. Of zoals Jan van den Berghe het stelt in ironische bewoordingen, die meteen ook de teneur van God in Laken bepalen: "Als God alomtegenwoordig is, dan is hij dat in de kastelen van Laken wellicht iets meer dan elders."

De geestelijkheid heeft die aanwezigheid altijd beschouwd als een vanzelfsprekendheid, aldus gewezen kardinaal Van Roey die België beschouwde als een door God gewilde natie: "Une et indivisible et Catholique". Een gedurfde boutade die tegenwoordig maar voor de helft waar is. Dit alles wil niet zeggen dat alle Coburgs even vroom waren. Zoals blijkt uit dit boek interpreteerden een aardig aantal gekroonde lieden God en zijn geboden op een hoogst persoonlijke wijze, zeker daar waar het de eigen levenswandel betrof. Een tendens die zich ook in het hede…Lees verder

Over Jan Van den Berghe

CC BY 3.0 - Foto van/door Han van den Berghe

Jan Van den Berghe (Gent, 1942) is een Vlaamse journalist, publicist, auteur, acteur en televisiemaker.

Biografie

Van den Berghe studeerde Letteren en Wijsbegeerte (Germaanse filologie - Engels en Scandinavische talen) aan de Rijksuniversiteit Gent en volgde een opleiding als acteur-regisseur aan het Gentse conservatorium. Hij schreef zijn licentiaatsverhandeling over de invloed van Bjørnstjerne Bjørnson op het vroege werk van Stijn Streuvels. Hij vertaalde onder meer toneelwerk van August Strindberg (Dodendans), Henrik Ibsen (Spoken) en poëzie van de Deense symbolist Sophus Clausen. Als verslaggever was hij van 1966 tot 1989 actief bij de weekbladen van de Uitgeverij Hoste (thans De Persgroep).

Televisie

Van 1972 tot 1976 was hij medewerker aan het BRT-radioprogramma Wat is er van de Sport? Hij was ook jarenlang bokscommentator voor Eurosport.

Van 1990 tot 1999 maakte h…Lees verder op Wikipedia