Boek
Nederlands

Je mag mij altijd bellen : 1001 dagen van rouw

Karin Kuiper (auteur)
+1
Je mag mij altijd bellen : 1001 dagen van rouw
×
Je mag mij altijd bellen : 1001 dagen van rouw Je mag mij altijd bellen : 1001 dagen van rouw

Je mag mij altijd bellen : 1001 dagen van rouw

Karin Kuiper (auteur)
Persoonlijk relaas van de weduwe van schrijver Karel Glastra van Loon over de rouw in de eerste jaren na zijn dood.
Titel
Je mag mij altijd bellen : 1001 dagen van rouw
Auteur
Karin Kuiper
Taal
Nederlands
Editie
9
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2008
206 p.
ISBN
9789020978216 (paperback)

Besprekingen

Na een erg gedetailleerde inhoudstafel, opent Je mag mij altijd bellen met een citaat uit een boek van de overleden echtgenoot van auteur Karin Kuiper. Dit zorgt voor verwarring bij de lezer, maar is tegelijkertijd ook echt sterk als opening. Het boek zelf kan als een soort dagboek beschouwd worden, waarin Kuiper na de dood van haar echtgenoot allerlei dingen op al dan niet serene wijze beschrijft. Het voornaamste doel is het hoofd boven te water blijven houden en het verdriet van zich af te schrijven.

Eerst en vooral laat Kuiper de lezer weten dat ze het gevoel had zich op de dood van haar echtgenoot voorbereid te hebben. Wanneer hij sterft, blijkt ze echter absoluut niet voorbereid te zijn op de golf van verdriet en hartpijn die haar overspoelt. Ze is ook niet voorbereid op de blijken van medeleven die ze ontvangt en die haar vooral ergeren. Tegelijkertijd geeft ze toe dat rouwende mensen echt niet gemakkelijk zijn om mee om te gaan. In verschillende stukjes beschrijft…Lees verder
Relaas van de weduwe van de schrijver Karel Glastra van Loon die enkele jaren geleden overleed aan de gevolgen van een hersentumor. Zijn vrouw bleef achter met drie kleine kinderen en doet in dit boek verslag van haar leven als weduwe en zijdelings ook van de manier waarop haar kinderen omgaan met de dood van hun vader. Goedbedoelde standaardopmerkingen als 'Je kunt mij altijd bellen' blijken eerder zout in de wond te wrijven dan te helpen. Hoe omstanders dan wèl kunnen helpen, beschrijft zij ook. Praktische hulp in de vorm van spontaan langskomen, oppassen op de kinderen, eten koken et cetera, kunnen veel steun geven. Daarnaast helpt het ook om te gaan hardlopen, gezond te eten en lotgenoten op te zoeken. Een moedig, helder geschreven, met illustratieve songteksten gelardeerd, indringend verslag waaraan veel weduwen en weduwnaars én hun vrienden en familie veel steun kunnen vinden.