Boek
Nederlands

Bezit : verhalen tussen twee novellen

Lionel Shriver (auteur), Karina Van Santen (vertaler), Marian Van der Ster (vertaler)
Twaalf korte verhalen over de Amerikaanse middenklasse en hun bezittingen en de invloed daarvan op de eigenaars en de mensen om hen heen.
Onderwerp
Hebzucht
Titel
Bezit : verhalen tussen twee novellen
Auteur
Lionel Shriver
Vertaler
Karina Van Santen Marian Van der Ster
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Property : stories between two novellas
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, © 2018
435 p.
ISBN
9789025453039 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Weg romantiek

Verhalen. Welk effect hebben bezittingen op ons? Lionel Shriver onderzoekt het in een verhalenbundel die de thematische eenheid bezit van een roman.

Charles Dickens wist het al: geld en bezittingen leiden tot conflict. Hij voerde in zijn romans geregeld erfeniskwesties op. De Amerikaanse schrijfster Lionel Shriver kent de traditie van romans over financiële ruzies. Ze rekent zich tot de literaire erfgenamen van Dickens, zo vertelde ze op de Boekenbeurs.

Haar jongste roman, De Mandibles, gaat over de instorting van de dollar, en onvermijdelijk ook over de verdeling van territorium en bezit. Er leven vier generaties onder één dak in De Mandibles. Geen wonder dat er wrijvingen ontstaan.

Het laatste verhaal in de bundel Bezit doet denken aan die roman. In 'De onderhuurster: een novelle' woont een Amerikaanse al jaren in Belfast. Ze houdt precies bij wat ze ooit aan wie cadeau deed en of de cadeaus die ze zelf ontving in verhouding waren. Ze weet hoeveel elke vriendschap haar kost en oplevert. Wanneer ze haar flat tijdelijk deelt met een landgenote leidt haar territoriumdrift tot grote problemen.

Lees verder

Van huizen en mensen

Bezit: wat doet het met je? In haar nieuwe verhalenbundel schetst Lionel Shriver hedendaagse eigendomsverhoudingen, met een filosofische ondertoon.

Lionel Shriver kon amper lezen toen ze besloot dat ze schrijfster wilde worden. Op je zevende kun je natuurlijk nog niet weten wat je later wilt, zo relativeerde ze deze vroege ambitie ooit in een interview, maar hoe dan ook, ze heeft zich eraan gehouden. Inmiddels heeft de Amerikaanse journalist en auteur vijftien boeken op haar naam staan, waarvan We Need to Talk About Kevin de bekendste is. Met dit boek over een jongen die een bloedbad op een school aanricht, verteld vanuit het perspectief van de moeder, brak ze door bij het grote publiek; meer dan een miljoen exemplaren gingen over de toonbank. In 2011 werd het boek verfilmd.

Lionel heet eigenlijk Margaret Ann, maar koos als puber een mannelijke voornaam, omdat ze die beter bij haar vond passen. Was ze als kind al eigenzinnig, ook als volwassene schrikt ze er niet voor terug uitgesproken opvattingen te ventileren. Zo hield ze twee jaar geleden op het Brisbane Writers' festival in Australië een controversiële sp…Lees verder

De titel verwijst niet alleen naar het huizenbezit dat in veel verhalen een rol speelt, maar ook naar de soms verstikkende band tussen mensen. In de eerste, al eerder gepubliceerde, novelle ‘De staande kroonluchter’ probeert een vrouw een wig te drijven tussen twee pasgehuwden door middel van haar zelfgemaakte cadeau. In ‘De zelfzaaiende esdoorn’ gaat een weduwe de strijd aan met het onkruid in haar tuin en houdt daar een relatie met haar buurman aan over. ‘Huiselijk terrorisme’ gaat over een echtpaar dat vergeefse moeite doet hun zoon het huis uit te krijgen. De auteur (1957) weet in een paar zinnen een karakter te beschrijven en zelfs uit te diepen. De bijzondere intriges en de gesprekken tussen de karakters, gelardeerd met de nodige humor, maken deze bundel bijzonder aantrekkelijk. De schrijver werd vooral bekend met ‘We moeten het even over Kevin hebben’, maar schreef ook bestsellers als ‘Big Brother’ en ‘De Mandibles’.

Over bezit en het gebrek eraan

Lionel Shriver laat haar personages met heimelijk plezier uitglijden over eigen bananeschillen

Bekend is het verhaal van de vlinder in de woestijn die met een enkele vleugelslag verantwoordelijk is voor razende stormen duizenden kilometers verderop. Zou 't echt? ben ik geneigd te denken, maar het schijnt zo te zijn. Iets dergelijks doet Lionel Shriver met haar personages in 'Bezit', een bundeling van twaalf verhalen (waarvan twee aanmerkelijk langer), soepel vertaald door Karina van Santen en Marian van der Ster. Shriver laat die spreekwoordelijke vlinder opvliegen in Weston die - omdat hij na het wekelijks potje tennis met zijn beste vriendin later thuiskomt dan gewoonlijk - zijn geliefde ten huwelijk vraagt, waarna alles in beweging komt: zijn geliefde zegt niet zomaar 'ja', ze stelt ongebruikelijke eisen, waarop alle relaties beginnen te kantelen. Niets zal ooit meer zijn zoals het was en je weet: ja, zo gaat dat, zo gaat dat écht. Een kleine verandering in iemands gemoed, een terloops genomen besluit, een eindelijk doorgehakte knoop; van het een komt het ander en …Lees verder

Suggesties