Boek
Nederlands

Reis zonder einde

Marco Balzano (auteur), Manon Smits (vertaler)
+1
Reis zonder einde
×
Reis zonder einde Reis zonder einde

Reis zonder einde

Marco Balzano (auteur), Manon Smits (vertaler)
De 9-jarige Ninetto trekt met andere Sicilianen naar Milaan en weet daar werk te vinden, maar dertig jaar later, als hij na een gevangenisstraf vrijkomt, vindt hij geen werk meer in de veranderde wereld.
Titel
Reis zonder einde
Auteur
Marco Balzano 1978-
Vertaler
Manon Smits
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
L'ultimo arrivato
Uitgever
Amsterdam: Serena Libri, 2016
245 p.
ISBN
9789076270906 (paperback)

Besprekingen

Antiheld zoekt een baantje

Fictie. De toestroom van immigranten uit Azië en Afrika veroorzaakt in Italië een kleine demografische aardverschuiving. Een enkele politieke partij probeert xenofobe gevoelens op te poken, onder de bevolking voert verdraagzaamheid de boventoon. Dat laatste moet ermee te maken hebben dat armoede Italianen in de loop der eeuwen zelf tot een volk van migranten heeft gemaakt, ook binnen de eigen landsgrenzen. Zo trokken vanaf de jaren 50 bewoners van achtergebleven zuidelijke regio's naar de steden in het noorden.

Ninetto groeit op in het arme Siciliaanse dorp San Cono. Als zijn moeder na een beroerte naar een tehuis moet, besluit hij zijn norse, lamlendige vader vaarwel te zeggen om met een dorpsgenoot zijn geluk in Milaan te zoeken. Het is 1959, Ninetto is 9.

Met vallen en opstaan bouwt hij een bestaan op. Hij trouwt en werkt zich op tot arbeider bij Alfa Romeo. Tot hij, vader inmiddels, een gruwelijke misstap begaat en achter de tralies belandt. Als hij jaren later vrijkomt is hij 57. De wereld is veranderd en de autofabriek gesloten.

Marco Balzano (°1978) kreeg voor Reis zonder einde de Premio Campiello 2015. Niet onbegrijpelijk: Ninetto is een sympathieke antiheld en er zit donkergrijze humor in het boek. Maar door van zijn hoofdpersoon een wel erg simpele ziel te maken, weet Balzano uiteindelijk te weinig met zijn verhaal te doen om Reis zonder einde tot een grote roman over arbeidsmigratie te maken.

***

In 1959 voegt de negenjarige Ninetto zich bij de Sicilianen die naar het rijke noorden van Italië trekken. Hij verlaat zijn dorp San Cono, zijn zieke moeder en autoritaire vader, maar ook de meester van de lagere school, Vincenzo, die Ninetto had ingewijd in de poëzie. Vincenzo’s lessen zijn levenslessen, die Ninetto zich zijn hele leven zal herinneren. Hij komt in Milaan terecht. De migranten uit het zuiden zijn marginalen en worden spottend de napulì genoemd. Het wordt vechten om te overleven. Ninetto vindt door zijn durf werk, eerst in een wasserette, vervolgens in een fabriek. Hij leert er ook de liefde van zijn leven kennen, Maddalena, met wie hij in het huwelijk treedt. Ninetto vertelt het verhaal in de ik-vorm, in een bijna kinderlijke taal. Er is een tweede verhaallijn, die zich dertig jaren later afspeelt. Door een domme moord is Ninetto in de gevangenis terechtgekomen. Wanneer hij vrijkomt, vindt hij in een veranderde wereld geen werk meer. Het boek schildert een realistisch…Lees verder