Boek
Nederlands

Dode hand : een advocatenthriller

Marthe Maeren (auteur)

Dode hand : een advocatenthriller

Advocate Frieda Degraeve krijgt een prostituee over de vloer. De dame beweert aanspraak te mogen maken op de erfenis van een onlangs overleden priester. De man was de laatste hand aan het leggen aan een boek over de seksuele gewoontes van Belgische priesters en is waarschijnlijk daarom vermoord. Frieda en haar assistenten gaan zelf op onderzoek uit naar de moordenaar.
Titel
Dode hand : een advocatenthriller
Auteur
Marthe Maeren
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2006
259 p.
ISBN
90-223-1946-6

Besprekingen


Maeren, Marthe
Dode hand : een advocatenthriller
Gent vormde al vaker het decor van een thriller. Marthe Maeren voegt er met haar nieuwste advocatenthriller nog eentje aan toe.
De schrijfster, zelf advocate, kent het reilen en zeilen van de Gentse balie. Deze meerwaarde kon haar debuut evenwel niet boven het gemiddelde tillen, maar met Dode hand komt daar stilaan verandering in. Het vaste hoofdpersonage, meester Frieda Degraeve, krijgt andermaal de vertellersrol toegewezen. Een prostituee verstoort haar zomerse vakantieplannen, als ze de advocate contacteert in verband met het testament van priester Albert Vanseveren, wiens nalatenschap zij via duistere wegen heeft geërfd. Vanseveren had het snode plan opgevat seksuele geheimen van collega's openbaar te maken. Frieda, die in haar jeugd een afkeer ontwikkelde voor wijwater en nonnen, komt tot de vaststelling dat de eerwaarde geen natuurlijke dood stierf. Aanvankelijk leidt haar onderzoek naar een afrekening binnen …Lees verder
Advocate Frieda Degraeve krijgt een afgeleefde prostituee over de vloer. De dame beweert aanspraak te mogen maken op de erfenis van een onlangs overleden priester. De man was de laatste hand aan het leggen aan een boek over de seksuele gewoontes van Belgische priesters en is waarschijnlijk daarom vermoord. Frieda en haar assistenten gaan zelf op onderzoek uit naar de moordenaar. Tweede thriller van een Vlaamse advocate die de niet altijd even frisse interne keuken van de magistratuur treffend weet te beschrijven. Soms loopt ze zichzelf wel eens voorbij door te veel hooi op de vork te willen nemen (wicca-beweging, magistratuur, anti-klerikalisme, feminisme etc.), maar uiteindelijk is dit toch een spannend boek geworden. Het bevat meer humor dan in haar debuutroman 'Dode letter'* en dit maakt de aantrekkelijk sterke hoofdfiguur nog maar sterker. Normale druk.

Over Marthe Maeren

Marthe Maeren (Knokke, 1958) is een Vlaams advocate en thrillerauteur.

Maeren studeerde rechten en criminologie in Gent en consumentenrecht in Stockholm. Voor haar doctoraat bestudeerde ze de (on)toegankelijkheid van de Belgische rechtbanken. Sinds 1986 is ze advocate aan de balie te Gent; in 1992 werd ze vennoot van een groot advocatenkantoor. Maeren is de eerste legal thrillerauteur in Vlaanderen.

Dode letter (2004) is Maerens debuut als misdaadauteur. In 2006 verscheen Dode hand, haar tweede advocatenthriller. Hierin schetst Maeren een beeld van het Belgische gerecht en de verborgen mechanismen die de werking ervan beïnvloeden. In het voorjaar van 2008 verscheen De erfenis van Himmler, het derde verhaal in de Frieda Degraeve-reeks. In 2010 volgde het vierde verhaal in de reeks: Schedelkraker.

De vijfde misdaadroman van Marthe Maeren, met de titel God is een vrouw, verscheen in oktober 2012. Het is de eerste echte rel…Lees verder op Wikipedia