Boek
Nederlands

Darwin in de stad : evolutie in de urban jungle

+1
Darwin in de stad : evolutie in de urban jungle
×
Darwin in de stad : evolutie in de urban jungle Darwin in de stad : evolutie in de urban jungle

Darwin in de stad : evolutie in de urban jungle

Voorbeelden van evolutionaire en genetische veranderingen bij diverse dier- en plantensoorten door de toenemende verstedelijking.
Titel
Darwin in de stad : evolutie in de urban jungle
Auteur
Menno Schilthuizen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Darwin comes to town
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, © 2018
351 p. : ill.
ISBN
9789045036267 (paperback)

Besprekingen

De auteur, hoogleraar evolutiebiologie en ook verbonden aan Naturalis, behandelt in dit boek evolutieprocessen in door de mens veranderde natuurlijke omstandigheden. Die zijn vooral te vinden in steden. Deze nieuwe milieuomstandigheden dwingen soorten om zich aan te passen, willen zij zich handhaven in het veranderde milieu. Op bepaalde punten zullen de stadssoorten dan gaan verschillen van de oorspronkelijk organismen in het natuurlijke milieu. Het boek geeft verschillende prachtige voorbeelden van natuurlijk selectie op diverse kenmerken als kleur, fysiologie, gedrag. De schrijver is erin geslaagd deze genetische veranderingen op een zeer duidelijke wijze aanschouwelijk te maken. Het boek geeft prachtige beschrijvingen van het veranderingsproces bij verschillende soorten. Daarbij wordt een duidelijk beeld gegeven van wat evolutie inhoudt. Zeer aanbevolen. Met zwart-witfoto's, noten, literatuuropgave en register. De auteur schreef eerder o.a. 'Darwins peepshow : wat geslachtsdelen on…Lees verder

Over Menno Schilthuizen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Marianne Pinckaers

Menno Schilthuizen (Vlaardingen, 1965) is een Nederlandse evolutiebioloog, ecoloog, en permanent wetenschapper bij Naturalis Biodiversity Center in Leiden en professor in kenmerkevolutie en biodiversiteit aan de Universiteit Leiden.

Naast zijn academische functies werkt Schilthuizen als een onafhankelijk wetenschapscommunicator via zijn eigen bedrijf, Studio Schilthuizen. Samen met biospeleoloog Iva Njunjić heeft hij de organisatie Taxon Expeditions opgericht, die veldexcursies voor amateurwetenschappers organiseert naar Borneo en andere plaatsen.

Wetenschappelijke carrière

Menno Schilthuizen studeerde af en promoveerde aan de Universiteit Leiden. Van 1995 tot 2000 werkte hij bij de Universiteit Wageningen. Van 2000 tot 2006 werkte hij bij het Instituut voor Tropische Biologie en Conservatie in Sabah, Borneo, waar hij slakecologie en -evolutie bestudeerde …Lees verder op Wikipedia