Luisterboek
Nederlands

Mens en dier : een hoorcollege over hun natuur, gedrag en onderlinge relaties

Midas Dekkers (auteur)

Mens en dier : een hoorcollege over hun natuur, gedrag en onderlinge relaties

Genre:
Van de circa één miljoen diersoorten op aarde heeft de mens er een stuk of tien uitverkoren. Waarom houden mensen van dieren? Hoe zit het met het 'mens in het beest' en met 'het beest in de mens?' Wat zegt dat over hun natuur en gedrag? Waar eindigt dierenliefde en begint bestialiteit? Op geestige en heldere wijze legt Midas Dekkers de ogenschijnlijk vreemde, maar innige relatie tussen mens en die
Onderwerp
Mens en dier
Extra onderwerp
LUI, Luisterboeken (genre)
Titel
Mens en dier : een hoorcollege over hun natuur, gedrag en onderlinge relaties
Auteur
Midas Dekkers
Taal
Nederlands
Uitgever
Den Haag: Home Academy, 2006
2 cd's + tekstboekje (4 p.)
Speelduur
ca. 2 uur
ISBN
9789085300816 (box)

Besprekingen

In dit hoorcollege, ingedeeld in zes hoofdstukken van twintig minuten gaat Midas Dekkers op zijn eigen wijze in op de relatie tussen mens en dier of de betekenis van (huis)dieren en hun eigenschappen voor de mens. Zijn eigen wijze betekent: druk pratend, soms zinnen niet afmakend door eigen gedachten te volgen, shockerend in platvloers taalgebruik, confronterend tegen gebaande wegen of opvattingen, humoristisch, zienswijzen presenterend waar je zelf niet direct opgekomen zou zijn, populairwetenschappelijk waardoor het toegankelijk en aansprekend is voor het niet-deskundige publiek, biologische gegevens geplaatst in maatschappelijke en individuele context vanuit zijn eigen gevoel of visie. Al luisterend hoef je het natuurlijk niet altijd eens te zijn met Midas. Maar een glimlach, verwondering, of ergernis zullen zich ongetwijfeld afwisselen. De moeite waard om zelf te beoordelen wat het grootste deel vormt.

Over Midas Dekkers

Wandert Jacobus Dekkers, beter bekend als Midas Dekkers (Haarlem, 22 april 1946), is een Nederlandse bioloog, presentator en schrijver van fictie en non-fictie voor kinderen en volwassenen. Op zijn achttiende heeft hij zichzelf de naam Midas (naar Midas Wolf uit Donald Duck) aangemeten.

De bekende kinderboekenschrijver schreef ruim vijftig kinder- en jeugdboeken, waarvan de meeste verhalen bevatten. In zijn niet-fictionele jeugdboeken schrijft Dekkers over aan de biologie gerelateerde onderwerpen. Daarnaast schrijft Dekkers fictioneel proza voor volwassenen. Als bioloog is Dekkers bekend door zijn scherpe observaties. Biologisch-wetenschappelijke thema’s weet hij met gevoel voor humor uit de doeken te doen. Dankzij zijn schrijfstijl kennen zijn boeken veel herdrukken.

Dekkers staat ook bekend om zijn vaak tegendraadse en controversiële meningen over onderwerpen als bestialiteit, kinderen krijgen en sporten.

Columns

Lees verder op Wikipedia