Boek
Nederlands

De vis in ons : een reis door 3,5 miljard jaar geschiedenis van het menselijk lichaam

Neil Shubin (auteur)

De vis in ons : een reis door 3,5 miljard jaar geschiedenis van het menselijk lichaam

Zoektocht naar de ontbrekende evolutionaire schakel tussen vis en amfibie, en naar de sporen die onze verre voorouders in ons hebben achtergelaten.
Onderwerp
Evolutieleer, Genetica
Titel
De vis in ons : een reis door 3,5 miljard jaar geschiedenis van het menselijk lichaam
Auteur
Neil Shubin
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Your inner fish : a journey into the 3.5 billion-year history of the human body
Editie
Vierde, uitgebreide druk
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2009 | Andere uitgaves
263 p. : ill.
ISBN
9789046805268

Besprekingen

Wie naar de dierentuin gaat, verbaast zich al gauw over de verscheidenheid aan de diersoorten die er leven ? olifanten, reptielen, vissen, kwallen en sponzen. Wat zijn ze verschillend allemaal. En wat verschillen ze van ons, de menselijke bezoekers die langs de hokken passeren. Slechts een enkele bezoeker richt zich niet op de verschillen tussen al deze levensvormen, maar ziet de gelijkenissen. Meer nog, hij zoekt naar gelijkenissen met zichzelf ? kenmerken die de mens deelt met andere zoogdieren, maar ook met reptielen, vissen en zelfs met kwallen of sponzen. De enkeling die zich toespitst op deze gelijkenissen is wellicht een evolutiebioloog, die weet dat aan de hand van een bezoek aan de dierentuin de ontstaansgeschiedenis van de mens uit de doeken kan worden gedaan. Neil Shubin is een evolutiebioloog en in Your inner fish (vert. De vis in ons) gaat hij op zoek naar sporen in ons lichaam die we delen met de wezens rondom ons. Shubin is meer bepaald een paleontoloog, die in oude ges…Lees verder
De schrijver, een bekende Amerikaanse paleontoloog, reisde jaren achtereen 's zomers naar het Canadese poolgebied op zoek naar fossiele vissenbotten. Pas toen hij en zijn team het al bijna opgegeven hadden, hadden ze succes. Ze ontdekten de missing link (ontbrekende schakel) uit de evolutie van visachtige naar amfibie-achtige. Maar dit boek gaat over meer: over de overeenkomsten tussen levende wezens die verder toch veel verschillen. Zoals vissen en mensen. Of zoals bacteriën en mensen. Onze gedeelde evolutie zorgt daarvoor. Dat ziet Shubin in botjes, organen, in genen en in ziektes. Hij kan onderhoudend vertellen. Hij houdt zijn boodschap eenvoudig, gebruikt gemakkelijk leesbare taal en maakt het verhaal spannend. Daarmee is het een boek dat een breed lezerspubliek zal aanspreken. Met een aantal illustraties in zwart-wit, een beredeneerde literatuuropgave en een register. Deze editie is uitgebreid met een nieuw nawoord.

Over Neil Shubin

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Caleb Long

Neil Shubin (Philadelphia (Pennsylvania), Verenigde Staten, 22 december 1960) is een Amerikaans paleontoloog, evolutiebioloog en populairwetenschappelijk schrijver.

Biografie

Shubin behaalde een doctoraat aan de Harvard-universiteit in 1987. Hij studeerde ook aan de Columbia-universiteit en de University of California - Berkeley. Hij is momenteel hoogleraar biologie aan de Universiteit van Chicago en conservator aan het Field Museum of Natural History in Chicago. Hij is bekend als mede-ontdekker van het fossiel van Tiktaalik roseae. In 2008 publiceerde hij een populairwetenschappelijk boek, getiteld Your Inner Fish: A Journey Into the 3.5-Billion-Year History of the Human Body. Daarin doet hij het verhaal over de vondst van Tiktaalik en vertelt hij over de evolutionaire voorgeschiedenis van de mens, met de eigenschappen van Tiktaalik als rode draad. Het boek werd in het Nederlands vertaald met als tit…Lees verder op Wikipedia