Boek
Nederlands

Schateiland

Robert Louis Stevenson (auteur), Robert Ingpen (illustrator)
Jim Hawkins raakt onder de indruk van de verhalen van een oude zeekapitein die in de herberg van zijn ouders verblijft. Als de man overlijdt, vindt Jim in zijn bezittingen een schatkaart. Met enkele vrienden gaat hij op zoek naar de schat. Klassieker in een ruim geïllustreerde editie.
Titel
Schateiland
Auteur
Robert Louis Stevenson 1850-1894
Illustrator
Robert Ingpen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Treasure Island
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Vries-Brouwers, 2013 | Andere uitgaves
192 p. : ill.
ISBN
9789059273207 (hardback)

Besprekingen

Heeft de wereld anno 2013 nog wel iets met piraten? De klassieke illustraties van Robert Ingpen bij de nieuwe editie van R.L. Stevensons Schateiland geven je in ieder geval het voordeel van de twijfel. Ingpen stelt de zeelui voor als mensen die door het leven getekend zijn. Het cliché van het rode hoofddoekje, het ooglapje en de oorbel beperkt hij tot de nevenpersonages. Het bijna fotografische detail van zijn tekeningen zorgt voor een extra glans van authenticiteit. Uitgeverij C. de Vries-Brouwers deed een extra duit in het zakje door de mooie vormgeving: een gebonden uitgave, met oneffen lichtgele bladzijden die de sfeer van perkament oproepen.
 Op een dag betrekt een man, die zichzelf kapitein laat noemen, een kamer in de herberg van Jims ouders. In de zeemanskist van de kapitein heeft Jim een bundeltje papieren gevonden en met deze schatkaart komt hij bij dokter Livesey en de landheer Trelawney terecht. Trelawney laat een bemanning bij elkaar zoeken en stelt vertrouwen i…Lees verder
De ouders van de jonge Jim Hawkins beheren een herberg aan de kust van Engeland. Op een dag neemt een oude kapitein er zijn intrek. Dat blijkt het begin te zijn van een groot avontuur. De kapitein sterft, bijna tegelijkertijd met de ziekelijke vader van Jim. In de zeemanskist vindt Jim een schatkaart. Samen met een plaatselijke dokter, een landheer en een zeer bijzondere bemanning vaart Jim uit om de schat te gaan zoeken. Helaas moeten de schatzoekers letterlijk over lijken gaan om de schat te vinden. Deze klassieker is nog altijd even spannend als in de tijd waarin het verhaal geschreven werd. Deze uitgave is prachtig geïllustreerd met tekeningen op basis van waterverf en lijkt op vergeeld papier gedrukt te zijn. De tekeningen zien er levensecht uit en geven het verhaal nog meer glans. Voor veel kinderen zullen de scheepstermen wat lastig zijn en ze zullen ook moeten wennen aan de lange zinnen. Desondanks zal deze fantastische uitgave hen en ook volwassenen boeien. Vanaf ca. 12 jaar.

Over Robert Louis Stevenson

Robert Louis Stevenson (Edinburgh, 13 november 1850 - Vailima (Samoa), 3 december 1894) was een Schots schrijver van romans, gedichten, toneelstukken en reisverhalen.

Leven

Stevenson werd geboren in het Schotse Edinburgh als zoon van de ingenieur Thomas Stevenson en Margaret Balfour. Zijn ouders waren zeer religieus, maar tijdens zijn jaren op de universiteit liet hij het geloof los, hoewel het wel invloed op hem zou houden. Zijn relatief korte leven was echter vol van ondernemingen en avontuur. Hij begon als ingenieur, evenals zijn vader (deze moderniseerde het ontwerp van de vuurtoren). Vanwege zijn zwakke gezondheid stapte hij over naar een rechtenstudie, maar werd geen praktiserend jurist. Aan het eind van zijn leven was hij plantagehouder en stamleider in Samoa.

Hij maakte verschillende reizen naar het koninkrijk Hawaï en raakte bevriend met koning David Kalakaua, met wie hij veel tijd doorbracht. Ook raakte hij bevriend…Lees verder op Wikipedia