Boek
Nederlands

Het innerlijk getto : roman

Santiago Amigorena (auteur), Floor Borsboom (vertaler)
Buenos Aires, 1940. De Poolse Vicente Rosenberg leeft met zijn gezin in de Argentijnse hoofdstad. Door de brieven van zijn moeder die in het joodse getto in Warschau woont, vraagt hij zich af wat joods-zijn betekent.
Extra onderwerp
NRC, boeken (4 sterren)
Titel
Het innerlijk getto : roman / Santiago H. Amigorena
Auteur
Santiago Amigorena
Vertaler
Floor Borsboom
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le ghetto intérieur
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2021
173 p.
ISBN
9789029542500 (paperback)

Besprekingen

Helaas, het denken laat zich stoppen noch stilzetten

In 1928 had Wincenty Rosenberg het wel gehad met Polen en met zijn Joodse identiteit. Hij vestigde zich in Argentinië, waar hij Vicente ging heten, een gezin stichtte en zich voor het eerst in zijn leven thuis voelde. In de jaren dertig nam hij de opmars van het nazisme serieus genoeg om zijn moeder (die in Polen was gebleven) te vragen naar Buenos Aires te komen, maar te weinig serieus om aan te dringen. Toen de Duitsers Polen binnenvielen was het te laat. Wat kon hij doen, twaalfduizend kilometer van Warschau? Vicente voelde zich schuldig. Hij sloot zich af voor de buitenwereld en hoopte daarmee zijn binnenwereld achter slot en grendel te krijgen. Hij wilde niet meer weten, niet meer denken. 'Maar helaas, als stilzitten het tegendeel is van bewegen en zwijgen het tegendeel van praten, is niets het tegendeel van denken, staat niets die activiteit van de geest in de weg.'

In Het innerlijk getto heeft de Frans-Argentijnse schrijver Santiago H. Amigorena het verhaal van z…Lees verder

Vanaf 1928 woont de Poolse Vicente Rosenberg in Buenos Aires. Hij is getrouwd met een Argentijnse en heeft drie kinderen. Hij werkt in een meubelwinkel en met zijn vrienden Ariel en Sammy gaat hij elke vrijdag naar het café Tortoni. Het verhaal begint in 1940 wanneer de drie vrienden discussiëren over de situatie in Europa, een onderwerp waarvoor hij zich tot dan toe nooit interesseerde. Uit brieven die zijn moeder hem stuurt, krijgt hij een vaag idee van wat er gebeurt en hij realiseert zich dat hij een Jood is. Uit kranten die hij nu wel leest, krijgt hij informatie die hem stil doet worden. Een verstikkende stilte waarin hij zich afvraagt wat het betekent om joods te zijn. Het lot van zijn moeder in het joodse getto in Warschau laat hem niet los en hij wordt onbereikbaar voor zijn gezin. Een aangrijpend verhaal dat je bij de keel grijpt en je doet nadenken over de Jodenvervolging in Tweede Wereldoorlog. In een beklemmende, krachtige stijl, geschreven in het kader van een autobiogra…Lees verder

Over Santiago Amigorena

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Sukkoria

Santiago Amigorena (Buenos Aires, 15 februari 1962) is een Argentijns scenarioschrijver, filmproducent, filmregisseur en acteur. Hij is vooral actief als schrijver en heeft (anno 2014) reeds 30 scenario's op zijn naam staan.

In 2007 werd zijn film Quelques jours en septembre tijdens het Festival Internacional de Cine de Mar del Plata genomineerd voor de prijs voor beste film.

Externe links

  • (en)  Santiago Amigorena in de Internet Movie Database