Boek
Nederlands

Schaaknovelle

Stefan Zweig (auteur)
Tijdens een zeereis speelt een voormalig Gestapo-gevangene die als gevangene een schaakboek uit het hoofd leerde een match tegen de wereldkampioen.
Onderwerp
Eenzaamheid, Schaken
Titel
Schaaknovelle
Auteur
Stefan Zweig
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Schachnovelle
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2004
99 p.
ISBN
90-253-6290-7

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Dit is het laatste werk dat de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig in ballingschap schreef, voordat hij in 1942 samen met zijn vrouw zelfmoord pleegde. Het verhaal speelt zich af op een oceaanstomer. Twee schakers symboliseren de figuren van die tijd (Naziduitsland en de vrije westerse wereld). De één is een gewezen Gestapo-gevangene, die tijdens zijn gevangenschap een groot aantal schaakpartijen uit het hoofd heeft geleerd. Een gecultiveerd maar overgevoelig mens. De ander is het prototype van de succesvolle winnaar. Een koel berekenend mens. De confrontatie tussen de twee spelers symboliseert de botsing tussen bruutheid en beschaafdheid. Een kabinetstukje uit de wereldliteratuur dat op veel eindexamenlijsten voorkomt, in een vlotte maar niet zeer pregnante vertaling. Deeltje uit de reeks Salamander Klassiek: kleine gebonden boekjes met literaire klassieken. Vrij kleine druk.

Over Stefan Zweig

Stefan Zweig (Wenen, 28 november 1881 – Petrópolis (bij Rio de Janeiro), Brazilië, 22 februari 1942) was een Oostenrijkse schrijver van Joodse afkomst. Zweig studeerde germanistiek, Romaanse kunst en filosofie in Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. In 1913 vestigde hij zich in Salzburg.

Als biograaf beschreef Zweig veel historische en literaire figuren uit het Europese cultuurgebied. Later schreef hij novellen en romans die opvielen door de psychologische benadering en het subtiele taalgebruik.

Leven

Stefan Zweig werd in een welgestelde Joodse familie geboren. De familie was niet religieus en Stefan Zweig noemde zich later een "Jood door toeval". Al tijdens zijn studie gaf hij gedichten uit die de invloed van Rainer Maria Rilke en Hugo von Hofmannsthal laten zien. In 1904 verscheen zijn eerste novelle, het genre waarmee hij zijn grootste roem zou verwerven.

Stefan Zweig meldde zich bij het begin van de Eerste Wereldoo…Lees verder op Wikipedia