Boek
Nederlands

De teleurgang van de Waterhoek

Stijn Streuvels (auteur)
+1
De teleurgang van de Waterhoek
×
De teleurgang van de Waterhoek De teleurgang van de Waterhoek

De teleurgang van de Waterhoek

In het kader van de herdenking van de 150ste geboortedag van de Vlaamse klassieke auteur Stijn Streuvels, brengt Lannoo een selectie van vijf romans opnieuw op de markt, in de oorspronkelijke taal, maar met een moderne spelling.

Streuvels, die in 1965 werd voorgedragen voor de Nobelprijs literatuur, blijft ook vandaag verrassen met zijn barokke taal en zijn tijdloze thema's.

Titel
De teleurgang van de Waterhoek
Auteur
Stijn Streuvels
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2021 | Andere uitgaves
423 p.
ISBN
9789401478267 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

De teleurgang van den Waterhoek" is gebaseerd op waar gebeurde feiten en verhaalt de bouw van een brug over de Schelde en de weerstand die dat opwekt bij de plaatselijke bevolking, een weerstand die culmineert in een dubbele moord. Het is de strijd tussen het verleden en de toekomst, de landelijke traditie en de vooruitgang, de natuur en de techniek. En het boek wordt van in het begin berucht om de pikante liefdesaffaire tussen het boerenmeisje Mira en de ingenieur Maurice. Wie nooit de eerste druk heeft gelezen, zal zich wellicht afvragen waar al die heisa om ging. Nu krijgt men eindelijk opnieuw de kans om te ontdekken wat een groot schrijver Frank Lateur eigenlijk was en hoe goed hij erotische gevoelens wist neer te schrijven.

In zijn verantwoording doet Edward van Houtte de volledige ontstaansgeschiedenis van het boek uit de doeken en citeert uitgebreid uit de correspondentie met de uitgevers. Verder laat hij aan de hand van een aantal voorbeelden zien hoe Streuvels nog ijv…Lees verder

Over Stijn Streuvels

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door De originele uploader was Bart Van Mol op de Nederlandstalige Wikipedia

Stijn Streuvels, pseudoniem voor Franciscus Petrus Maria (Frank) Lateur (Heule, 3 oktober 1871 – Ingooigem, 15 augustus 1969) was een Vlaams schrijver.

Situering

Streuvels geldt als een van de belangrijkste vernieuwers uit de Nederlandstalige letteren. In een hoogst creatieve en originele taal, die zijn werk vandaag voor sommigen moeilijk toegankelijk maakt, schreef Streuvels naturalistische novellen die verwantschap vertonen met het werk van Émile Zola en de grote Russische auteurs van zijn tijd (met name Tolstoj).

Uit het archief met nominaties voor de Nobelprijs voor de Literatuur bij de Zweedse Academie blijkt dat Streuvels van 1937 tot en met 1957 dertien keer genomineerd is geweest voor de Nobelprijs. Ook in 1965 en 1969 werd hij volgens het Nobelprijsarchief genomineerd.

Schoolverlater op veertienjarige leeftijd, en van dan af in de leer als bakkersgast, werd en bleef Streuvels een meertalige autodid…Lees verder op Wikipedia