Boek
Nederlands

Arthur, de koning van eens en ooit

Ook verschenen als Arthur, koning voor eens en altijd

Terence H. White (auteur), Jolande Van der Klis (vertaler)
+1
Arthur, de koning van eens en ooit
×
Arthur, de koning van eens en ooit Arthur, de koning van eens en ooit

Arthur, de koning van eens en ooit

Ook verschenen als Arthur, koning voor eens en altijd

Persoonlijke en poe͏̈tische herschrijving van de Arthurlegende.
Titel
Arthur, de koning van eens en ooit / T.H. White ; vertaald en ingeleid door Jolande van der Klis
Ook verschenen als
Arthur, koning voor eens en altijd
Auteur
Terence H. White
Vertaler
Jolande Van der Klis
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The once and future king
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2021 | Andere uitgaves
855 p.
ISBN
9789025313128 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

In vier delen wordt het leven beschreven van de legendarische Britse koning Arthur. In deel 1 groeit Arthur, vaak de Wart genoemd, op bij zijn pleegvader en pleegbroer en ontmoet hij tovenaar Merlijn. Die stoomt hem klaar voor het koningschap, dat hem onverwacht ten deel valt als hij er na de dood van koning Uther Pendragon in slaagt het grote koningszwaard uit de zware steen te trekken. Deel 2 vertelt hoe koning Uther de getrouwde hertogin van Cornwall dwong zijn vrouw te worden en vier kinderen met haar kreeg, o.a. Morgause die later een bepalende rol in Arthurs leven speelt. Deel 3 gaat over de liefde van Lancelot, ridder van de Ronde Tafel, voor Arthurs vrouw Guinevere. In slotdeel 4 komen de lijnen samen als Arthur wordt verslagen door zijn zoon Mordred. De Engelse auteur (1906-1964) is het bekendst door deze vier Arthurromans, waarvan de eerste, verschenen in 1938, de meeste indruk maakte. Hoewel de vier samen nog steeds boeiend zijn, vaak geestig, soms een parodie op Arthurlege…Lees verder

Over Terence H. White

CC BY 2.0 - Foto van/door Burns Library, Boston College.

Terence Hanbury (Tim) White (29 mei 1906 – 17 januari 1964) was een Brits auteur, afkomstig uit Indië.

Biografie

White studeerde in Cheltenham en Cambridge. Hij is vooral bekend door zijn verhalenepos rond koning Arthur, The Once and Future King, waarvan het laatste deel in 1958 verscheen en dat gebaseerd is op het 15e-eeuwse werk Le Morte d'Arthur van Thomas Malory. Het is in het Nederlands vertaald door Max Schuchart onder de titel Arthur, Koning voor eens en altijd.

Een ander boek van White is The Goshawk (1951), een roman over het temmen en africhten van een havik voor de jacht in samenwerking met een Ierse setter, gebaseerd op echte gebeurtenissen. Volgens de Britse auteur Gilbert Leighton-Boyce (Irish Setters, Londen, 1973) wilde White de setter trainen "zoals mijn voorouders dat deden" uit ergernis over veranderingen van dit jachthondenras als gevolg van schoonheidswedstrijden.

Lees verder op Wikipedia