Boek
Nederlands

Een revolverschot

Virginie Loveling (auteur), Annelies Verbeke (bewerker)
Een revolverschot (1911) is een van de beste romans van de Vlaamse schrijfster Virginie Loveling (1836-1923). Georgine en Marie Santander zijn twee huwbare notarisdochters. Marie's frustratie over een uitblijvend huwelijk en de jaloezie op haar jonge zus lopen uit de hand als beiden dezelfde man willen.

Annelies Verbeke zette het boek om naar een versie die de aandacht van de
Titel
Een revolverschot / gemoderniseerd en van een nawoord voorzien door Annelies Verbeke
Auteur
Virginie Loveling
Bewerker
Annelies Verbeke
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: De Geus, 2021 | Andere uitgaves
190 p.
ISBN
9789044545593 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Wat nu, Virginie Loveling?

Fixdit, het auteurscollectief dat ijvert voor meer werk van vrouwelijke auteurs in de literaire canon, verzorgde een heruitgave van Virginie Lovelings Een revolverschot. Heleen Debeuckelaere las dit boek uit 1911 met ogen van nu.

Met veel verwachtingen begon ik aan Een revolverschot (1911). ­Virginie, een van de zusjes Loveling, was in mijn hoofd een soort protofeministe met een gouden pen. Haar naam is niet weg te denken uit het straatbeeld van mijn geboortestad Gent. 'Dit moet je wel goed vinden': die gedachte bleef door mijn hoofd spoken terwijl ik mij tergend langzaam door de eerste helft van het boek worstelde.

Ik vond het niet goed. Ook al werd het eind negentiende-eeuwse taalgebruik van Loveling door auteur Annelies Verbeke gemoderniseerd voor de hedendaagse lezers, hele passages bleven voor mij onleesbaar. Té lange zinnen, té beschrijvend, te veel nietszeggende details en te weinig relevante informatie. Urenlang blijf je steken op een of andere soiree, een of ander bezoek van het hoofdpersonage aan een vriend of vriendin. Scènes blijven maar aanslepen, om dan in één korte alinea een dramatische conclusie te krijgen.

Een pagina later zit je weer in…Lees verder

Over Virginie Loveling

Marie Virginie Loveling (Nevele, 17 mei 1836 – Gent, 1 december 1923) was een Vlaams dichteres en schrijfster. Zij heeft enkele malen het pseudoniem W.G.E. Walter gebruikt.

Biografie

Virginie Loveling is geboren en getogen in het Oost-Vlaamse Nevele. Haar ouders waren Marie Comparé en de uit Papenburg (Nedersaksen) afkomstige Herman Anton Loveling, die zelfmoord pleegde in 1846, toen Virginie tien jaar oud was. Door haar vader had ze de Duitse nationaliteit, die ze in 1879, na de dood van haar moeder, verruilde voor de Belgische.

Ze debuteerde, samen met haar twee jaar oudere zuster Rosalie, met realistische, observerende gedichten, die een sentimentele ondertoon hadden. Na Rosalies vroegtijdige overlijden in 1875 schreef ze in hoofdzaak novellen en romans in een vrij sobere en realistische stijl.

De scherpe politieke tegenstellingen van haar tijd inspireerden haar tot twee antikatholieke werken (In onze Vlaamsc…Lees verder op Wikipedia