Als zijn vriend bij een vistocht omkomt door onderkoeling (hij was zo verdiept in een boek dat hij vergat een jas mee te nemen), gaat een jongen daar aanvankelijk zeer onder gebukt.
Titre
Hemel en hel
Auteur
Jón Kalman Stefánsson
Traducteur
Marcel Otten
Langue
Néerlandais
Langue originale
Islandais
Titre original
Himnaríki og helvíti
Éditeur
Amsterdam: Anthos, 2010
206 p.
Note
Vormt samen met Het verdriet van de engelen (dl. 2) en Het hart van de mens (dl. 3) een trilogie
ISBN
9789041415356 (hardback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Net wanneer je denkt dat Hemel en hel van Jón Kalman Stefánsson de centrale rol van poëzie in het leven van elke IJslander zal bevestigen, gaat het de andere kant uit en verraadt de literatuur het leven. Ze eist letterlijk het leven van de jonge visser Bardur, die in een haastige poging een vers uit Miltons Paradise Lost uit het hoofd te leren ? het vers is in zijn gedachten onlosmakelijk verbonden met zijn lief ? zijn leren anorak vergeet en daarom van de kou omkomt in een onverwachte storm op zee. Het eerste deel van de roman vertelt langzaam hoe een groepje vissers na twee weken slecht weer 's nachts uitvaart om in verre, diepe wateren kabeljauw te vangen. Alle mannen zijn te zeer in gedachten verzonken om de eerste tekenen van een naderende storm te merken. Voor Bardur is het dan al te laat, de rest raakt met veel moeite aan wal. Het tweede deel van de roman vertelt hoe Bardurs beste vriend, het hoofdpersonage, nooit nader omschreven dan met 'de jongen', de vissersgr…Lire la suite
Eerste deel van een trilogie van de IJslandse auteur (1963). Het zijn eerste boek dat in het Nederlands verscheen. Twee arme, jonge vissers, Bardur en 'de jongen', gaan op een dag kabeljauw vissen. Beiden hebben het genot van het lezen ontdekt. Bardur heeft zijn warme jas vergeten doordat hij thuis verdiept was in 'Paradise Lost' van John Milton. Het heeft fatale gevolgen: ze worden overvallen door een storm, Bardur raakt onderkoeld en sterft. De diep bedroefde jongen besluit op reis te gaan om het boek terug te brengen naar de man die het Bardur leende. Hij heeft al besloten daarna zijn vriend in de dood te volgen. Maar eenmaal aangekomen in de stad waar de man woont, raakt hij geïntrigeerd door de levens en verhalen van bewoners en neemt zijn leven een keer. Prachtig, historisch, maar tijdloos verhaal, geschreven in een beeldende, lyrische stijl, met weergaloze beschrijvingen van het IJslandse landschap en de ruwe, onberekenbare, genadeloze zee. De personaal vertelde queeste en ode …Lire la suite

À propos de Jón Kalman Stefánsson

CC BY-SA 3.0 - Image by Schnee

Jón Kalman Stefánsson (né le 17 décembre 1963 à Reykjavik) est un romancier et poète islandais.

Biographie

Jón Kalman Stefánsson grandit à Reykjavík et à Keflavík. Après avoir fini ses études au collège en 1982, il décroche de petits emplois en Islande de l'Ouest (par exemple dans les secteurs de la pêche et de la maçonnerie).

Il entreprend ensuite, de 1986 à 1991, des études en littérature à l'université d'Islande, sans parvenir à les terminer. Pendant cette période, il donne des cours dans différentes écoles et rédige des articles pour le journal Morgunblaðið. Entre 1992 et 1995), il vit à Copenhague, où il participe à divers travaux et s'adonne à un programme de lectures assidues. Il rentre en Islande et s'occupe de la Bibliothèque municipale de Mosfellsbær jusqu'en 2000.

En 1997, son premier roman paraît en Is…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions