Vissen hebben geen voeten : een familiesaga

Jón Kalman Stefánsson (auteur), Marcel Otten (traducteur)
Veertiger Ari heeft jarenlang in Denemarken gewoond, hij keert terug naar zijn geboorteplaats op IJsland en kijkt terug op zijn jeugd en het leven van zijn (voor)ouders.
Sujet
IJsland
Titre
Vissen hebben geen voeten : een familiesaga
Auteur
Jón Kalman Stefánsson
Traducteur
Marcel Otten
Langue
Néerlandais
Langue originale
Islandais
Titre original
Fiskarnir hafa enga faetur
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2015
343 p.
ISBN
9789041426185 (hardback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Te weinig liefde is onvergeeflijk

Gematigd optimistisch, zo klinkt de IJslandse schrijver Jón Kalman Stefánsson in zijn nieuwste roman.Vissen hebben geen voeten is een zoektocht naar de verleden tijd. Alexander Van Caeneghem

Voor een land dat amper meer inwoners telt dan Gent, pronkt IJsland met opvallend veel uitstekende, internationaal gelauwerde muzikanten en schrijvers. Volgens Jón Kalman Stefánsson, die zelf in het rijtje thuishoort, zijn muziek en literatuur er de enige kunstvormen. In een interview met De Standaard schreef hij de artistieke hoogconjunctuur toe aan het isolement en het harde leven, dat maar twee opties biedt: met de handen werken en alle hoop opgeven of monomaan werken aan een droom. In de muziek heeft die tweede optie de wereld onder meer The Sugarcubes, Björk, Emiliana Torrini en Sigur Rós opgeleverd, in de literatuur Nobelprijswinnaar Halldór Laxness, de wonderlijke Sjón en de van detective Erlendur bekende misdaadauteur Arnaldur Indriðason.

Ook het hoofdpersonage vanVissen hebben geen voeten, Stefánssons nieuwe roman, is een schrijver die ooit een droom had. Na enkele successen en een echtscheiding is Ari naar Denemarken geëmigreerd, maar na twee jaar keert hij terug vo…Lire la suite

Deze tiende roman* van deze IJslandse auteur (1963) sluit aan bij de door H. Laxness ingezette romancultuur: vertrek van en terugkeer naar het eiland en het terugverlangen naar een verdwenen leven. Hoofdpersonage is de veertiger Ari die na een jarenlang leven in Denemarken huis en haard halsoverkop verlaat en terugkeert naar zijn geboorteplaats Keflavik, de ‘donkerste plaats op aarde’. Ooit was Keflavik een levendige plaats met een Amerikaanse vliegbasis en een bruisende vissershaven. In een zeer poëtische taal wordt nostalgisch via een alter ego teruggekeken op Ari’s jeugd en het leven van zijn ouders. Vaak wordt de verhaallijn onderbroken door passages over nog eerdere generaties, bijvoorbeeld over Ari’s grootouders Odd en Margaret die elkaar in het barre noorden van IJsland leerden kennen en van elkaar gingen houden. De fascinerende, maar niet gemakkelijk opgebouwde roman vraagt om uiterste concentratie van de lezer.

À propos de Jón Kalman Stefánsson

CC BY-SA 3.0 - Image by Schnee

Jón Kalman Stefánsson (né le 17 décembre 1963 à Reykjavik) est un romancier et poète islandais.

Biographie

Jón Kalman Stefánsson grandit à Reykjavík et à Keflavík. Après avoir fini ses études au collège en 1982, il décroche de petits emplois en Islande de l'Ouest (par exemple dans les secteurs de la pêche et de la maçonnerie).

Il entreprend ensuite, de 1986 à 1991, des études en littérature à l'université d'Islande, sans parvenir à les terminer. Pendant cette période, il donne des cours dans différentes écoles et rédige des articles pour le journal Morgunblaðið. Entre 1992 et 1995), il vit à Copenhague, où il participe à divers travaux et s'adonne à un programme de lectures assidues. Il rentre en Islande et s'occupe de la Bibliothèque municipale de Mosfellsbær jusqu'en 2000.

En 1997, son premier roman paraît en Is…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions