Livre
Néerlandais

Het laatste oudejaar van de mensheid

Niccolò Ammaniti (auteur), Etta Maris (traducteur)
Verhalen waarin hedendaagse personages op de combinatie seks en geweld stuiten.
Sujet supplémentaire
VER, verhalen
Titre
Het laatste oudejaar van de mensheid
Auteur
Niccolò Ammaniti
Traducteur
Etta Maris
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
L'ultimo capodanno dell'umanità
Édition
5
Éditeur
Amsterdam: Lebowski, 2010
142 p.
ISBN
9789048804597 (paperback)

Commentaires

Niccolò Ammaniti werd in ons taalgebied bekend door de verfilming van zijn roman Io non ho paura, waarvan de Nederlandse vertaling in 2002 verscheen als Ik ben niet bang. In deze roman komt de onschuld van een kind in conflict met de perverse, misdadige wereld van de volwassenen. Het verhaal speelt af in een broeierig Zuid-Italië. Nu is er de vertaling van een werk uit 1996, de verhalenbundel Fango, wat letterlijk 'moeras' betekent. In de vertaling kreeg het werk de titel van het eerste verhaal, dat overigens de helft van het boek beslaat.

In tegenstelling tot Ik ben niet bang, dat bijwijlen lyrisch is, worden ons in Het laatste oudejaar van de mensheid hallucinante, abnormale personages en groteske situaties geschetst. De jonge volwassenen komen uit een verstedelijkt milieu, maar zijn volledig losgeslagen. Een moraal hebben zij niet: zonder enige reden begaan zij de vreselijkste misdaden: moord, verkrachting. De horror is uitdrukkelijk aanwez…Lire la suite
Niccolò Ammaniti (1966) brak door met de inmiddels ook verfilmde roman "Ik ben niet bang". "Het laatste oudejaar van de mensheid" bevat acht verhalen. Ammaniti's personages zijn mensen van deze tijd maar verre van doorsnee. Ze leven een leven waarin geweld en seks hand in hand gaan. De auteur verbindt die motieven met inventieve, thrillerachtige fantastische verhalen; hij lijkt een kruising te zijn van Belcampo, Jean Genet en Brett Easton Ellis, met hier en daar een snufje Roald Dahl. Maar Ammaniti is schokkender dan deze vier. Waar Easton Ellis ongeloofwaardig wordt door de overdrijving, blijft bij Ammanitti de lezer volledig in de realiteit opgaan, hoe rauw en gruwelijk die ook is. Dat maakt deze auteur zeer boeiend en bewonderenswaardig, temeer daar hij het vermogen heeft verkrachtingen en moorden te beschrijven met humor, spanning en stilistische elegance. Een bijzondere auteur, een indringende bundel, goed literair vertaald. Paperback; kleine druk.

À propos de Niccolò Ammaniti

Niccolò Ammaniti (né le 25 septembre 1966 à Rome) est un écrivain italien et un réalisateur contemporain. Il est notamment le créateur et le réalisateur de la série télévisée Il miracolo.

Biographie

Étudiant en sciences biologiques, Niccolò Ammaniti abandonne ses études peu avant ses examens. La légende veut que les esquisses de sa thèse se soient transformées en Branchies, son premier roman (1994). Il est considéré par la critique comme le chef de file du mouvement cannibale, apparu dans les années 1990.

En 1995, il publie avec son père, Massimo, célèbre psychiatre, Nel nome del figlio, un essai sur les problèmes liés à l'adolescence. En 1996, on trouve deux publications : la nouvelle Seratina écrite avec Luisa Brancaccio et publiée dans l'anthologie Gioventù Cannibale mais aussi le recueil …En lire plus sur Wikipedia