De andere stem : een antwoord op Jean Cocteaus La voix humaine uit 1928 : theatermonoloog

Ramsey Nasr (auteur)

De andere stem : een antwoord op Jean Cocteaus La voix humaine uit 1928 : theatermonoloog

Theatermonoloog waarin een man telefoneert met een (niet hoorbare) vrouw over hun verbroken relatie.
Titre
De andere stem : een antwoord op Jean Cocteaus La voix humaine uit 1928 : theatermonoloog
Auteur
Ramsey Nasr
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
96 p.
ISBN
9789023498230 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Een telefoontje uit 1930

Een vrouw voert een telefoongesprek. Zesentachtig jaar later horen we eindelijk de man aan de andere kant van de lijn. Ramsey Nasr varieert op Jean Cocteau.

L a voix humaine, een eenakter van Jean Cocteau (1889-1963), staat al sinds 2009 op het repertoire van Toneelgroep Amsterdam. Halina Reijn heeft er de halve wereld mee gezien. Ze speelt een vrouw aan de telefoon. De man aan de andere kant van de lijn horen we niet, maar het wordt snel duidelijk dat hij een ex-minnaar is.

De vrouw probeert zich sterk te houden. Ze heeft nooit verwacht dat het zou blijven duren, beklemtoont ze. Dat is óf gelogen óf zelfbedrog. De telefoonlijn is vooroorlogs slecht, af en toe zijn er andere stemmen op de lijn, en als de verbinding wegvalt, slaat de schrik de vrouw om het hart. ' Oui, c'était désagréable', zegt ze na de zoveelste onderbreking. ' On croit être mort. On entend et on ne peut pas se faire entendre.' Het telefoongesprek moet blijven duren, omdat ze niet klaar is voor een definitief afscheid: ' Ce fil, c'est le dernier qui me rattache encore à vous.'

Ook lijkt het erop dat de vrouw …Lire la suite

Ramsey Nasr (1974) is dichter, acteur en regisseur. Met ‘De andere stem’ schreef hij de theatermonoloog van een telefonerende man. Volgens een regieaanwijzing zit de man op een bank, alleen, in een kale ruimte met ongeopende verhuisdozen. De ‘andere stem’ van de dialoog – steeds aangeduid met ‘(…)’ – ontbreekt. Deze ‘niet te horen’ stem blijkt van een vrouw te zijn waarmee de man een intense, intieme relatie heeft gehad. De verbale en non-verbale reacties van de man dagen de lezer steeds uit om te raden wat de vrouw kan hebben gezegd. De tekst is zowel komisch en hilarisch als pijnlijk, confronterend en ontroerend. Nasr heeft zich laten inspireren door een soortgelijk toneelstuk van de Franse schrijver Jean Cocteau (uit 1928); dat stuk ging over een vrouw die belt met de man die haar verlaten heeft. Helaas heeft de uitgever alle achtergrondinformatie, die je graag in een (iets langere) inleiding in het boek had willen lezen, op het omslag gezet. Nasr is lid van Toneelgroep Amsterdam e…Lire la suite

À propos de Ramsey Nasr

Ramsey Nasr, né le 28 janvier 1974 à Rotterdam, est un acteur, poète et écrivain néerlandais, d'origine palestinienne.

Biographie

Ramsey Nasr, né en 1974 à Rotterdam dans une famille palestino-néerlandaise, est diplômé en 1995 de l'école d'art dramatique d'Anvers.

Il remporte en 2013 le Gouden Ganzenveer (en). En 2015 il remporte le prix Louis d'Or.

Il joue dans The other voice mis en scène par Ivo van Hove

Avec Hannah Hoekstra, en 2019 il est nominé pour le Toneelprijzen.

Filmographie

Cinéma et téléfilms