Livre
Néerlandais

Knuf plast in bed

Rik De Wulf (auteur), Gerlinde Vandenberghe (dessinateur)
Dans la série:
Knuf; 1
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Knuffel Knuf heeft in bed heeft geplast. Kamiel is bang dat Knuf misschien wel nooit meer bij hem in bed mag slapen en gaat op zoek naar een oplossing. Vierkant prentenboek met paginagrote kleurenillustraties. Vanaf ca. 3 jaar.
Sujet
Bedplassen
Titre
Knuf plast in bed
Auteur
Rik De Wulf 1958-
Dessinateur
Gerlinde Vandenberghe
Langue
Néerlandais
Éditeur
Mechelen: Baeckens Books, 2011
[25] p. : ill.
ISBN
9789054617754 (hardback)

Commentaires

Oei, wat is het schrikken voor Kamiel als hij op een ochtend wakker wordt en ontdekt dat knuffel Knuf in bed geplast heeft. Straks wordt mama boos en mag Knuf niet meer bij hem slapen! Kamiel probeert het ongelukje te verhullen, maar mama ontdekt toch wat er gebeurd is. Gelukkig is ze niet boos. Het verhaal, dat ondersteund wordt door eenvoudige, vaak paginagrote, collageachtige tekeningen in vrij felle kleuren, wordt op een leuke en vlotte manier verteld. Het gezichtje en de houding van Kamiel op de aansprekende prenten spreken boekdelen. Als lezer leef je met hem mee en begrijp je zijn gevoel van schaamte. Veel kinderen zullen herkenning vinden in de gevoelens van Kamiel. Mede hierdoor kan het verhaal een goed uitgangspunt vormen om het onderwerp bedplassen bespreekbaar te maken. Dit is echter geen ‘must’: het verhaal is ook prima geschikt als vertelling op zich. Volgens de tekst op de achterflap van het vierkante prentenboek is het geschreven voor peuters vanaf dertig maanden, maar…Lire la suite

Knuf plast in bed

Op een ochtend wordt Kamiel, een kleuter, wakker. Het bed is nat. Dat heeft zijn knuffel Knuf waarschijnlijk gedaan. Kamiel is bang dat Knuf niet meer bij hem mag slapen. Hij is van plan om alles zelf op te ruimen en het bed te verschonen zodat mama niets merkt. Hierbij heeft hij wel de hulp van de andere knuffels nodig. Maar dat loopt fout en mama komt kijken wat er allemaal gebeurt. Gelukkig is ze niet boos. Alleen moeten Knuf en Kamiel gewassen worden.
Herkenbaar verhaal voor kleuters want elke kleuter heeft wel eens een ongelukje. En misschien probeert hij dan wel de schuld op de knuffel te schuiven. Knuf wordt heel menselijk beschreven: Knuf is opgelucht, Knuf is droevig, de oogjes van Knuf lichten op, hihi gekke Kamiel, denkt Knuf. Knuf is zelfs realistischer dan Kamiel: hoe kan het nu in bed regenen? Jammer genoeg komen zowel Kamiel als Knuf in de illustraties heel wat minder aantrekkelijk uit de verf.