Livre
Néerlandais

De Kunstbrigade : hoe de geallieerden de Europese kunstschatten redden

Robert M. Edsel (auteur), Bret Witter (collaborateur)

De Kunstbrigade : hoe de geallieerden de Europese kunstschatten redden

Verslag van de activiteiten van de kunstbrigade van het geallieerde leger, opgericht om tijdens de Tweede Wereldoorlog monumenten te beschermen en later ook geroofde kunst te traceren.
Titre
De Kunstbrigade : hoe de geallieerden de Europese kunstschatten redden
Auteur
Robert M. Edsel
Collaborateur
Bret Witter
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The Monuments men : allied heroes, nazi thieves and the greatest treasure hunt in history
Édition
1
Éditeur
Houten: Het Spectrum, 2010
535 p., [16] p. pl. : ill.
ISBN
9789049103576 (paperback)

Commentaires

De Tweede Wereldoorlog is een van de meest desastreuze conflicten uit de wereldgeschiedenis, en dat niet alleen wat het verlies aan mensenlevens betreft, maar ook op het vlak van materiële schade. Daarbij werd traditioneel vooral gedacht aan stedelijke en industriële infrastructuur. Veel minder aandacht werd tot vandaag besteed aan het verlies van kunstpatrimonium.

In dit boek reconstrueert Robert M. Edsel samen met publicist Bret Witter de belevenissen van de militairen die bekend raakten als 'de kunstbrigadisten'. Tijdens een periode van de geallieerde landing in Normandië (juni 1944) tot lang na de Duitse capitulatie in mei 1945, redden zij talloze kunstwerken, cultuurschatten en archieven van vernieling en obscuriteit.

De auteurs vertellen het verhaal van de acht mannen en van twee sleutelfiguren aan de hand van oorlogsrapporten, logboeken, dagboeken en, als belangrijke element, hun briefwisseling tijdens de strijd met familie en vrienden. Aangezien de tekst die de …Lire la suite
Een van de dromen van Adolf Hitler was een immens 'Führermuseum' in zijn geboortestad Linz, waarin alle Europese topkunst verzameld zou zijn. Daartoe werden vanuit alle door hem bezette landen kunstwerken verzameld, versleept en opgeslagen. Een groep van vooral Amerikaanse en Engelse soldaten hield zich tussen 1943 en 1951 eerst bezig met het beschermen van belangrijke gebouwen en monumenten tegen bombardementen (vandaar hun naam 'The Monuments Men') en later vooral met het traceren van zoveel mogelijk geroofde kunstschatten. Vanaf het einde van de oorlog werkten zo'n zestig museumdirecteuren, conservatoren en kunsthistorici mee aan het redden van deze kunst, ook van die van de (Duitse) vijand zelf. Volgens de auteur mag het een wonder heten dat zoveel van die kunstwerken tegenwoordig nog zijn te zien. Zijn relaas, dat is gebaseerd op o.a. brieven en dagboeken van een aantal 'Monuments Men', leest als een spannend jongensboek. Met twee katernen zwart-witfoto's. Als bijlagen een overzi…Lire la suite