Jeugdstadsdichter

strip jeugdstadsdichter
strip jeugdstadsdichter

Poëzieweek 2023 gaat van start op Gedichtendag, met name donderdag 26 januari, en loopt tot en met woensdag 1 februari.
‘Vriendschap’ is deze keer het centrale thema. Poëzieweek 2023 viert de vriendschap in al zijn facetten: de vriendschap met de buren in de straat of met pennenvrienden ver weg, de vriendschap van lang geleden of van vorige week op een zonnig terras. De vriendschap tussen oud en jong en met alle kleuren van de regenboog. En ja, ook de poëzie zelf kan je vriend zijn. 

Een warm thema en dus een ideaal moment voor Dendermonde om op zoek te gaan naar zijn allereerste Jeugdstadsdichter.

 

 

 

 

 

 

Wedstrijdreglement 

De wedstrijd is een initiatief van het Lokaal Bestuur Dendermonde. Als organisator werkt de bibliotheek samen met een aantal partners. 
Alle contact en informatie verloop via de bib.
Bibliotheek Dendermonde – Kerkstraat 111 – 9200 Dendermonde – 052-46 81 00 – bibliotheek@dendermonde.bedendermonde.bibliotheek.be

 • Deelnemers zijn op 1 januari 2023 tussen 12 en 18 jaar oud. Ze wonen en/of lopen school in Dendermonde of één van de deelgemeenten. 
 • Kandidaten schrijven twee gedichten en sturen deze ten laatste in op woensdag 30 november 2022, vóór middernacht. 
 • Het thema is ‘Vriendschap’. Ten minste één van beide gedichten moet dit thema combineren met een link naar Dendermonde. Deze link mag vrij creatief geïnterpreteerd worden. Het tweede gedicht draait rond een vrij te kiezen thema. 
 • Vorm en lengte van de gedichten zijn eveneens vrij in te vullen.
 • De gedichten mogen niet eerder gepubliceerd zijn, noch in druk, noch op het internet. 
 • Gedichten moeten individueel (niet klassikaal) ingediend worden.
 • Gedichten en volledig ingevuld deelnameformulier dienen digitaal te worden ingediend via het formulier onderaan deze pagina.
 • Alle ingezonden gedichten worden beoordeeld door een vakkundige jury, die wordt samengesteld door de organisatoren. 
 • Na een eerste beoordelingsronde wordt een shortlist uit de inzendingen weerhouden. Deze genomineerden worden uitgenodigd voor een gesprek. Hierna selecteert een vakjury de uiteindelijke winnaar. De laureaat wordt tijdig op de hoogte gebracht.
 • De officiële aanstelling van de Jeugdstadsdichter vindt plaats op Gedichtendag 2023, in de bibliotheek. Zowel de laureaat als de andere genomineerden uit de shortlist zijn dan aanwezig en dragen hun respectieve gedichten voor.
 • De Jeugdstadsdichter blijft dit gedurende twee jaar, met name van januari 2023 tot januari 2025.  Verspreid over deze twee jaar verwachten we van de Jeugdstadsdichter acht nieuwe gedichten, die op vooraf vastgelegde tijdstippen/evenementen in de stad worden voorgedragen.
 •  Door deelname verklaren laureaat en de 4 genomineerden uit de shortlist zich akkoord dat hun gedichten gratis worden overgenomen met het oog op publicatie in diverse communicatiekanalen van de Stad Dendermonde, de bibliotheek en andere stadsdiensten, en te gebruiken bij andere activiteiten.
 • Naast ‘eeuwige roem’ als allereerste Jeugdstadsdichter van Dendermonde wint de laureaat twee begeleidingssessies door dichter Daniel Billiet (Poetry Repair Shop) met persoonlijk advies en tips bij het schrijven van poëzie in het algemeen en de eigenlijke gedichten. Ook de 4 genomineerden uit de shortlist mogen deze sessies volgen. Bovendien wordt een sessie ‘performance coaching’ voorzien voor de laureaat. Deze wordt verzorgd door de SAMWD.
 • Deelnemende kandidaten verklaren zich akkoord met het wedstrijdreglement en de beslissingen van de jury. Er wordt geen correspondentie gevoerd over deze beslissingen, noch over de gevolgde procedure of de uitslag van de wedstrijd.
Deelnameformulier