Met de klas naar de bib

klasbezoek

Klasbezoeken in de bib zijn opnieuw mogelijk vanaf 1 september 2020.
Vanzelfsprekend bieden we onze activiteiten aan in de meest veilige omstandigheden voor leerlingen, publiek en bibliotheekmedewerkers. Hierbij spelen we kort op de bal en houden we telkens rekening met de geldende kleurencodes in het onderwijs en de daarbij horende maatregelen. Om die reden kan je nog geen klasbezoeken reserveren voor het hele schooljaar. Na een evaluatie wordt er eind september opnieuw gecommuniceerd over de aanpak voor de volgende maanden.

Fase geel

In fase geel zijn extra muros activiteiten toegestaan voor het basisonderwijs.
We passen ons aanbod lichtjes aan en beperken een klasbezoek tot een half uurtje.
Tijdens dit half uurtje worden de leerlingen kort wegwijs gemaakt in onze jeugdafdeling, waarna ze de tijd krijgen om te grasduinen in onze collectie en materialen uit te lenen. Na elk bezoek plannen we een kwartier zodat we alles kunnen ontsmetten en de volgende groep weer veilig kunnen ontvangen.

Plan je jouw bezoek nog voor 13 september? Dan kan je ook nog de expo “Ros Beiaard, een wonderlijk paard vertelt” bezoeken in onze bibliotheek.
Het gaat om een belevenisexpo die je samen met de leerlingen kan ontdekken zonder gids.
Benieuwd naar de playmobildiorama of zin in een wedstrijdje peerdekens rijden met je klasgenoot? Reserveer dan zeker je plaatsje! Je kan hiervoor je leerlingen en jezelf grondig voorbereiden met deze brochure.
Wil je echter enkel de expo bezoeken? Dat kan in de namiddag tijdens de officiële openingsuren. Om dit bezoek op voorhand te plannen, neem je contact op met musea@dendermonde.be

• De tijdsloten voor klasbezoeken (van 1 tot 13 september) zijn:
    dinsdag, donderdag en vrijdag om 9.15, 10.45 en 11.30 u. Op vrijdag ook om 13.45 en 14.30 u.
  • De tijdsloten voor klasbezoeken gecombineerd met bezoek aan de expo Ros Beiaard (van 1 tot 13 september) zijn:
    dinsdag, donderdag en vrijdag om  8.30 en 10 u. Op vrijdag ook om 13 u.
  • De tijdsloten voor klasbezoeken (van 14 tot 30 september) zijn:
    dinsdag, donderdag en vrijdag om 8.30, 9.15, 10, 10.45 en 11.30 u. Op vrijdag ook om 13, 13.45 en 14.30 u.
klasbezoek aanvragen

Coronaproof afspraken tijdens bezoek

• De klasbezoeken zijn enkel op afspraak. Zonder afspraak kan je niet binnen.
  • Wees stipt aanwezig (zodat ook het volgende klasbezoek op het juiste tijdstip kan starten).
  • Op het uur van afspraak worden jullie onthaald door een bibliotheekmedewerker.
  • Ontsmet je handen bij het binnenkomen en weggaan met de voorziene handgel/doekjes.
  • Als je ook de expo bezoekt, ontsmet dan opnieuw je handen voor je start aan dat bezoek.
  • Houd 1,5 meter afstand van personeel en andere bezoekers.
  • Binnengebrachte boeken gaan 3 dagen in quarantaine en kunnen dus niet meteen opnieuw uitgeleend worden door een klasgenootje.
  • Respecteer je tijdslot.

Fase oranje

In fase oranje worden de extra muros activiteiten en dus ook de klasbezoeken opgeschort.
We bieden ook dan graag maatwerk aan. Leerkrachten kunnen bijvoorbeeld boekenpakketten uitlenen voor hun klas.
Heb je nog een andere vraag? Aarzel dan zeker niet ons te contacteren via bibliotheek@dendermonde.be en dan bekijken we samen wat mogelijk is.

10 geboden voor scholen

• Je komt zelfstandig met jouw klas naar de bib op de vooraf door jou ingeplande tijdstippen. De kinderen grasduinen in de uitgebreide collectie en kiezen leuk leesvoer uit.
  • Bij het eerste bibliotheekbezoek ontvangt de leerkracht de klaskaart en tekent voor ontvangst van de kaart en het reglement. Ook de directie zal gevraagd worden om het reglement te onderschrijven.
  • Leerkrachten uit deelgemeenten kunnen ook tijdens de reguliere openingsuren zelfstandig boeken komen lenen met de klaskaart. Op het einde van elk schooljaar wordt deze klaskaart geblokkeerd. Heb je nog een klaskaart van vorig jaar? Vergeet dan niet deze te activeren aan de infobalie als je langskomt in de bib.
  • Je kan tot 100 materialen op je klaskaart ontlenen. Ook boekenkoffers en educatieve (spel-)materialen zijn uitleenbaar met je klaskaart.
  • De materialen kunnen 4 weken in de klas blijven, maar wij verlengen de uitleentermijn graag tot de volgende afspraak in de bib.
  • Materialen uitgeleend met een klaskaart zijn boetevrij.
  • Bij verlies geldt het gebruikersreglement van de bib. De school zal in dit geval gecontacteerd worden voor de vergoeding van de materialen. De vergoeding bedraagt 5 euro bind- en administratiekosten bovenop de aankoopprijs van het materiaal. Wie een verloren materiaal zelf opnieuw aankoopt, betaalt enkel de administratiekost van 5 euro.
  • Op het eind van het schooljaar worden alle klaskaarten geblokkeerd.
  • De klaskaart kan enkel gebruikt worden voor het ontlenen van materialen in klasverband, niet voor persoonlijk gebruik.
  • Elk schooljaar dient de aanvraag voor klasbezoeken opnieuw te gebeuren. Na ondertekening van het reglement wordt de klaskaart geactiveerd. Als er nog materialen van vorig schooljaar op de kaart staan, dient eerst alles binnengebracht en/of betaald te worden vooraleer er nieuwe materialen uitgeleend kunnen worden.

Prijs?

Zowel de klaskaart als het lenen met de klas zijn gratis.