Poëzieweek 2021

Het thema van deze negende Poëzieweek is SAMEN.
Poëzie verbindt en voedt ons, inspireert en brengt ons samen.

i.s.m. SAMWD en CC Belgica

poëzieweek banner

28 januari - expo Evenwijdig

i.s.m. SAMWD

In het digitale tijdperk vandaag de dag zijn we meer dan ooit verbonden, maar voelen we ons ook écht zo? Wat brengt ons samen en wat niet? Hebben we elkaar nodig om in balans te blijven? Kunnen we ons ook alleen voelen als we  samen-zijn? Of samen alleen zijn? Vanuit deze vragen creëerden de leerlingen van de Stedelijke academie voor muziek, woord en dans een expo in de bib.

Om 19 u. wordt de tentoonstelling 'Poëzie vieren we SAMEN' geopend. De werken die tentoon gesteld worden zijn geïnspireerd op het thema voor de poëzieweek: “samen” en gedichten  van Maud Van Hauwaert en Rodaan El Galidi.
Naast beeldend werk zullen er ook een aantal filmpjes  te zien zijn 

Gratis - de expo loopt tot en met de krokusvakantie. 

28 januari - Maud Vanhauwaert

Start 20 u.
i.s.m. CC Belgica

Maud Vanhauwaert

Maud Vanhauwaert (°1984) schrijft en maakt.  

Ze behaalde twee masterdiploma’s, met name Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Antwerpen en Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen, waar ze nu zelf doceert. 

Voor haar poëziedebuut ‘Ik ben mogelijk’ kreeg ze de Vrouw Debuut Prijs, voor haar bundel ‘Wij zijn evenwijdig’ de Hughues C. Pernathprijs en de Publieksprijs van de Herman De Coninckprijs voor Poëzie. 

In haar werk zoekt Maud naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Met haar performances trad ze op; op radio en tv, in binnen- en buitenland, van opera tot schapenstal. 
Maud is ereburger van de stad Veurne en was in 2018-2019 stadsdichter van Antwerpen. 

In mei 2020 verscheen ‘Het stad in mij’, een prachtig uitgegeven monument van meer dan 300 pagina’s. 

Samen met Rodaan al Galidi schreef Maud het Poëziegeschenk voor de Poëzieweek 2021.

29 januari - Lisette Ma Neza

Start 20 u.
i.s.m. CC Belgica

Lisette Ma Neza

Lisette Ma Neza staat bekend om haar scherpe pen, zachte stem en Slam Poetry performances. In haar poëzie en muziek zoekt ze naar haar eigen identiteit, haar gender, haar geschiedenis en plaats in de wereld. Zo vertelt ze de verhalen van nu en altijd - die gaan over het intieme proces waarin je van meisje ineens vrouw wordt, over klein geweld in de slaapkamer en over groot geweld zoals genocides. Ze schrijft over dekolonisatie en zingt over een stad als Brussel. In 2017 werd ze als eerste vrouw, als eerste persoon van kleur én als eerste Nederlandstalige Belgisch Kampioen Slam Poetry. In 2018 en 2019  vloog ze met haar performance naar het buitenland en werd ze Vice-Europees Kampioen Slam Poetry in Parijs en Vice-Wereldkampioen in Rio de Janeiro. Zo reisde ze als een troubadour de wereld over met haar muziek en poëzie, om vervolgens weer thuis te komen, terug in Nederland, maar ook terug in Brussel. Met gitarist Orville Breeveld en percussionist Michelle Samba bundelt ze haar verhalen en die van de mensen om haar heen. De performances balanceren tussen pijnlijk direct en verliefde naïviteit en ze grijpen het publiek dikwijls bij de keel.

30 januari - Daniel Billiet (geannuleerd)

Beste vrienden van de poëzie

Wanneer we in deze bizarre tijden als cultuurdiensten alles op alles zetten om toch veilige projecten op te zetten die leven blazen in dat kleine vlammetje waar we allemaal over waken, weten we in ons achterhoofd dat net om die veiligheid te garanderen, we de stekker er soms toch moeten uittrekken.
Op 30 januari zou Daniel Billiet live gaan op onze Facebookpagina vanop de theater-zaal van CC Belgica. Omdat hij in quarantaine moet gaat dit helaas niet door. Hij nam voor jullie nog deze boodschap op.
Als het aan ons ligt zien we hem volgend jaar gewoon terug in de poëzieweek, maar dan voor een live publiek.

 

30 januari - Crossroads

i.s.m. SAMWD

We kennen het allemaal: het gevoel van op een punt te zijn waar alle wegen samen komen. Een plaats of moment waar vele wegen kunnen worden ingeslagen en alternatieve mogelijkheden zich aanbieden. Eén van de belangrijke lessen die het kunstonderwijs ons leert is dat er niet één, maar vele perspectieven zijn om de wereld te interpreteren.  

Wegen verbinden vaak over grenzen, talen, culturen en religie heen. Reizen, handel, migratie, netwerking, streaming,…
Ook kunst werkt verbindend. Muziek, woord, dans en beeldende kunst brengt mensen samen. 

Op zaterdag 30 januari vanaf 10 u. verrassen de leerlingen van SAMWD het publiek met enkele interventies in en rond het station van Dendermonde.
Gratis

1-5 februari - Dendermonde spreekt

In 2019 werd voor het eerst ‘Dendermonde Spreekt’ georganiseerd voor aanstormend talent met een passie voor poëzie, rap of verhalen.
Het concept was simpel: een safe space, een mic en een box.

Voor deze 2e editie zet de bibliotheek haar schouders mee onder dit waardevolle project om alles coronaproof te laten doorgaan. De filmpjes zullen getoond worden op de sociale media van de bib (facebook.com/bibdendermonde).

Fauve Tessens

Fauve Tessens

De 26-jarige Fauve Tessens is Kind- en jeugdwerker bij JES vzw. 

Ze schrijft poëzie vanuit het binnenste van haar zijn. Thema’s als angst, liefde en vrouw zijn, kortom de dingen
die ons als gevoelige wezens bezighouden, passeren de revue. 

Je vindt haar schrijfsels ook op haar Instagram-account.

Jakob Van den Broucke

Jakob Van den Broucke

Jakob Van den Broucke (°1993) is beeldend kunstenaar, schrijver en werknemer in de sociale sector.
Zijn praktijk wordt ontsloten in de vorm van foto’s, acties, series, opeenstapelingen, beschouwende en gelegenheidsproza.

Esther de Hoon

Esther de Hoon

'Ik ontmoet het leven elke dag met veel vertedering. Met pit beproef ik dit vluchtige leven en elke ervaring is een ervaring rijker. Ik mijmer graag over de gang van zaken en wat er rondom mij gebeurt. Dit alles probeer ik dan uit te drukken in woorden die voor iedereen van toepassing kunnen zijn. Intuïtief schrijf ik over de geuren van het leven en de kleuren van het zijn. Over hoe het is om hier en nu in het leven te staan. Sta jij met je voeten op de grond of zweef je mee met mij boven een wereld vervuld met verwonderlijke pozen?'

Stijn Vervoort x Ana Laura Claes

Stijn en Ana-Laura

Een foto van vijf jaar huwelijk geleden. Vijf jaar, voor Tom en Louise zijn dat 1826 kruiswoordraadsels, 33 afleveringen Game of Thrones en twee kinderen.
En toch beleven ze vandaag nog iets voor de allereerste keer...

Avery Bertrand Iradukunda

Avery Bertrand Iradukunda

‘Ik ben een dichter geboren in Rwanda en getogen in België. Als kind stotterde ik, had moeite een stem te vinden. De enige plek waar ik me kon uitdrukken, was op papier. Ik verwoordde de klanken die in mijn mond vastzaten met een pen in de hand. Het blad werd mijn thuis. 
Mijn werk is te zien, te horen en te ervaren op mijn blog ‘Underneath the color’, op sociale media, in het boek ‘Afrolit’ en op het podium.’