Poëzieweek 2023 - logo

De 11de Poëzieweek viert vriendschap

Vrienden steunen, lachen, luisteren, beleven, inspireren. Vrienden zijn een essentieel deel van wie we zijn en worden. Ook poëzie kan je vriend zijn. Gedichten helpen ons om vreugde en verdriet te delen, om die gevoelens een plaats te geven waarvoor je zelf geen woorden hebt.

Poëzieweek 2023 is een initiatief van Poëziecentrum en start zoals altijd op Gedichtendag, donderdag 26 januari 2023, en loopt t.e.m. woensdag 1 februari 2023.

Weesgedichten

Net als vorig jaar zullen ook nu weer 25 weesgedichten op evenveel ramen van Dendermondse adoptieouders/poëzieliefhebbers prijken. Wie tijdens de Poëzieweek zin heeft in een wandeling, ontdekt op zijn weg tal van poëzieparels, aangebracht door vaardige kalligrafen.
Stippel jouw parcours uit met de wandelkaart.

 

Officiële voorstelling Jeugdstadsdichter &
lezing Mustafa Kör

De bibliotheek trapt Poëzieweek 2023 af op 26 januari om 19.30 u. met de bekendmaking van de allereerste Jeugdstadsdichter van Dendermonde!
Aansluitend is er om 20 u. een avondlezing door niemand minder dan Dichter des Vaderlands Mustafa Kör. Hij praat op Gedichtendag over zijn werk en zijn maatschappelijke engagementen, maar uiteraard ook over poëzie en schrijven in een ruimere context.

Weesgedicht Alicja Gescinska
Mustafa Kör
Logo poëzieweek 2023

Poëziespeurtocht

Ben je zelf een vriend van de poëzie? Kom dan tussen 23 januari en 4 februari naar de bib. Via een leuke speurtocht ontdek je bijzondere gedichten over vriendschap. Speel met woorden en laat de dichter in je los.

Deze activiteit is voor kinderen tot 12 jaar die kunnen lezen en/of die een lezende begeleider meehebben!

Doorlopend in de jeugdafdeling van de bib.

Avery Bertrand Iradukunda

Dendermonde Spreekt!

Op 2 februari vanaf 19.30 u. sluiten we Poëzieweek 2023 af met een editie van 'Dendermonde Spreekt!'. Dan kapen we Bastion V (Leopoldlaan 12b) en baten we daar één avond een poëziecafé uit.

De Spleet brengt alternatieve poëzie op synth-pop, lokaal talent Avery Bertrand Iradukunda trekt jonge dichters mee in een warme avond podiumpoëzie. Iedereen die zijn tekstcreaties eens wil uittesten op een live publiek is welkom!

Bai, (Bertrand Avery Iradukunda) is 29 jaar en is dichter, auteur en performer. Toen hij klein was stotterde hij en vond hij op het papier zijn thuis. Poëzie gaf hem de kracht om op te treden en te vertellen.
Vandaag deelt zijn verhalen, zijn talloze vragen en kwetsbaarheid zonder angst. Soms is het ongemakkelijk en soms hartverwarmend.

Yves Kibi Puati

Yves Kibi Puati

Balancerend op een fragiel koord tussen Yin en Yang, Eros en Thanatos en Hemel en Aarde, verdwaal ik al eonen verwonderd als een fantoom in m’n eigen Pantheon. Terwijl m’n gracieuze glimlach al menige levens lang m’n doornenpad illumineert, declareer ik maar al te graag lang vergeten hymnen.

Al sinds m’n jonge jaren werd ik gecaptiveerd door de enigmas van de Nederlandse taal en snakte m'n smaakpapillen naar meer tintelende, linguïstische paradigma's… Bevangen door haar bekoring creëerde ik langzaam en bedachtzaam de fundamenten van mijn eigen fantasiewereld.

En nu, zovele jaren later, rijzen mijn kantelen tot de 7e hemel en kijk ik er naar uit, om mijn pracht en praal met jullie te delen. Om ook jullie te verwelkomen in mijn Olympus. Samen te Dansen door alle balzalen van mijn kathedralen, hand

Leïto

in hand te struinen door mijn Hangende Tuinen...

Leïto wil verbanden leggen op een manier dat mensen geraakt worden. Hij wil vertalen.
Een ruimte creëren voor rituelen en liefde. Dit door middel van spoken word en muziek.

Richmond Banahene aka Richie is een rapper uit Turnhout. In 2008 begon hij te rappen met de groep GSD om een overleden vriend te eren.

Richie

Vanaf 2012 kreeg de groep meer succes door o.a. één van de voorrondes van Kunstbende te winnen. Daardoor kregen ze meer podiumkansen en konden ze ook voorprogramma's spelen van namen zoals Gers Pardoel, Mr. Polska en Boef.

In 2014 besloot Richie even te stoppen met muziek om zich te concentreren op zijn studies. Na 3 jaar maakte Richie de keuze om terug muziek te maken met GSD. De groep stuurde het EP 'Wacht Op Ons' naar buiten en kreeg veel lof van Brahim, Safi en anderen.

In 2020, na zijn deelname aan Humo's Rockrally met GSD, voelde Richie aan dat hij een nieuwe sound zocht. Een sound en boodschap die meer praat over de struggles die hij heeft in het leven. Deze sound probeert hij te vinden in Antwerpen, waar hij sinds 2020 woont.

Zijn debutsingle 'Late Night' kwam uit op 5 oktober. Sindsdien is hij te vinden op verschillende podia en werkt hij aan nieuwe muziek.